Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Banskobystrický kraj

Vlani sa vo Zvolene narodilo 894 detí, tento rok je prvý Lukáš

Na svet prišiel dnes ráno o siedmej hodine a piatej minúte v tamojšej nemocnici.

Zvolen 1. januára (TASR) - Lukáš je prvým tohtoročným občanom Zvolena. Na svet prišiel dnes ráno o siedmej hodine a piatej minúte v tamojšej nemocnici. Po pôrode vážil 3450 gramov a meral 52 centimetrov. Pre TASR to uviedla hovorkyňa nemocnice Marta Csergeová.

V roku 2013 sa vo zvolenskej nemocnici narodilo celkom 894 detí, čo je o 36 bábätiek viac ako v roku 2012. Medzi novorodencami bolo 481 chlapčekov a 413 dievčatiek, z toho šesť dvojičiek. „Najplodnejším mesiacom bol október, kedy sa narodilo 89 bábätiek, z toho tri dvojičky. Najmenej detičiek sa narodilo v novembri. Najfrekventovanejšími menami boli Jakub, Martin, Matej a Sofia, Nela a Ema,“ uviedla pôrodná asistentka nemocnice Iveta Janovová.

Nemocnica Zvolen poskytuje na oddelení gynekológie a pôrodníctva komplexnú starostlivosť počas tehotenstva, pôrodu a v šestonedelí. Niektoré izby na oddelení sú takzvané roomingové, čo znamená, že bábätko zostáva po narodení s maminkou celých 24 hodín denne. Nemocnica má od roku 2005 status Baby friendly hospital – to znamená, že podporuje obetavé materstvo a dojčenie a tým zlepšuje zdravie detí a matiek.