Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Banskobystrický kraj

Banská Štiavnica sa rozlúči s titulom Mesto kultúry

Na archívnej snímke Trojičné námestie v Banskej Štiavnici. Foto: TASR Dano Veselský

Banská Štiavnica odovzdá štafetu Novým Zámkom.

Banská Štiavnica 18. januára (TASR) - Rekapitulačným zážitkovým programom Rodinné striebro II. alebo Almázia nekončí sa v sobotu Banská Štiavnica rozlúči s titulom Mesto kultúry 2019.

Ako informovali organizátori, v programe, ktorý sa začne o 16.00 h v Kultúrnom centre, predstavitelia ôsmich štiavnických komunít, Programovej rady Mesta kultúry 2019 a náhodne oslovení obyvatelia mesta rôznymi formami vyjadria, z čoho mali najväčšiu almáziu, teda dobrý pocit, ktorého im bolo málo. Záverečný večer tak zhodnotí, aký vplyv mali umelecké projekty na obyvateľov a návštevníkov Banskej Štiavnice počas roka 2019.

Súčasťou programu bude aj odovzdanie titulu Mesto kultúry Novým Zámkom. Stane sa tak za prítomnosti ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, riaditeľa Fondu na podporu umenia Jozefa Kovalčika a primátorky Banskej Štiavnice Nadeždy Babiakovej. Titul Mesto kultúry odovzdá predstaviteľom Nových Zámkov patrónka MK 2019 Emília Vášáryová.

Banská Štiavnica získala titul Mesto kultúry projektom Banská Štiavnica 2019: Renovácia identity, ktorý vznikol v priebehu ročnej intenzívnej spolupráce predstaviteľov mestskej a nezávislej kultúry dlhodobo pôsobiacich na území mesta.

Projekt Mesto kultúry je programom Fondu na podporu umenia, ktorého cieľom je podpora slovenských miest v dlhodobo udržateľnom rozvoji kultúry a v jej priblížení miestnym obyvateľom a návštevníkom, a tiež spolupráca miest s neziskovým sektorom, samosprávou a štátnymi inštitúciami.