Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Banskobystrický kraj

Počas prehliadky priblížia industriálnu štvrť Banskej Štiavnice

Na archívnej snímke Námestie sv. Trojice. Banská Štiavnica. Foto: EASYFOTO TASR - Jana Vodnáková

Podujatie, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, potrvá podľa organizátorov približne od 15.00 do 18.00 h.

Banská Štiavnica 11. marca (TASR) - Spolok Banskej Štiavnice ´91 pozýva verejnosť v sobotu 16. marca na komentovanú prechádzku industriálnou štvrťou Banskej Štiavnice a debatu o tejto lokalite. Za organizátorov o tom informovala Iveta Chovanová. Ako uviedla, podujatie je určené pre všetkých, ktorých zaujímajú fenomény minulosti a súčasnosti tejto banskoštiavnickej štvrte.

"Južné predmestie Banskej Štiavnice okolo sútoku Štiavnického a Štefultovského potoka a enkláva štvrte Povrazník boli od 16. storočia až do konca prvého tisícročia dôležitou industriálnou štvrťou banskej lokality," skonštatovala Chovanová. Komíny, ťažná veža, historické industriálne budovy, torzá priemyselných areálov a haldami premodelovaná krajina podľa organizátorov ukazujú, že práve v tejto zóne sa koncentrovala nielen banská činnosť, ale aj úpravníctvo a hutníctvo.

"Terénnu prechádzku s komentárom o minulosti zaujímavých lokalít, areálov či objektov na trase ukončíme v Šándorke," dodala Chovanová. Priamo v interiéri priemyselnej budovy bývalej centrálnej stupy bude premietanie, prezentácia a debata o hodnotách a zaujímavostiach lokality. "Uvedieme aj tlačenú podobu brožúry Tu nič nie je # 02 - pamäťového atlasu industriálnej štvrte Banskej Štiavnice," doplnila.

Podujatie, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, potrvá podľa organizátorov približne od 15.00 do 18.00 h.