Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia ZOH 2018

ZOH: Rusi očakávajú v najbližších dňoch zrušenie suspendácie od MOV

Rusí športovci prichádzajú počas slávnostného otvorenia ZOH v PJongčangu s vlajkou s olympijskými kruhmi. Foto: TASR/AP

Ruskí športovci, ktorí na ZOH 2018 v Pjongčangu vystupujú pod označením Olympijskí športovci z Ruska, nebudú môcť na základe rozhodnutia MOV pochodovať na záverečnom ceremoniáli pod vlastnou vlajkou.

Pjongčang 25. februára (TASR) - Ruský olympijský výbor (OKR) očakáva zrušenie svojej suspendácie od Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v priebehu najbližších dní. Vedenie OKR to vyhlásilo v nedeľu aj napriek tomu, že exekutíva MOV odporučila zachovať ruský trest pre doping.

"Dúfame a očakávame, že v najbližších dňoch bude opäť obnovené členstvo OKR v MOV. Znovuobnovenie práv OKR a všetkých ruských športovcov bude hlavným výsledkom zimných olympijských hier," citovala agentúra TASS stanovisko OKR.

Ruskí športovci, ktorí na ZOH 2018 v Pjongčangu vystupujú pod označením Olympijskí športovci z Ruska (OŠR), nebudú môcť na základe rozhodnutia MOV pochodovať na záverečnom ceremoniáli pod vlastnou vlajkou. Toto odporúčanie exekutívy jednomyseľne schválil MOV na svojom zasadnutí.


Podľa prezidenta MOV Thomasa Bacha pozitívne dopingové nálezy reprezentanta OŠR v curlingu Alexandra Krušelnického a bobistky Nadeždy Sergejevovej boli "ohromným sklamaním" a "zabránili MOV vôbec uvažovať nad zrušením trestu pre záverečný ceremoniál."

Sergejevová bola druhou členkou tímu OŠR, ktorá neprešla dopingovým testom v Pjongčangu. Mala pozitívny dopingový test na zakázaný trimetazidín. Prvý bol reprezentant v curlingu Alexander Krušelnickij, ktorému našli zakázané meldónium.

MOV suspendoval Ruský olympijský výbor minulý rok v decembri za dopingové praktiky počas ZOH 2014 v Soči. Umožnil však štart "čistým" ruským olympionikom v Kórejskej republike pod neutrálnou vlajkou a označením Olympijskí športovci z Ruska. Celkovo tak v Pjongčangu takto nastúpilo 168 Rusov.