Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia ZOH 2018

ZOH: Žampovci neberú výsledok v tímoch ako koniec sveta

Na snímke Andreas Žampa počas osemfinále paralelného slalomu v tímovej súťaži alpských lyžiarov proti Nemecku na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu 24. februára 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Svoj duel vyhrala Petra Vlhová a vzápätí aj Adam Žampa, ale ani to nestačilo.

Pjongčang 24. februára (TASR) - Bratia Žampovci nedopadli vo svojich jazdách v olympijskej súťaži tímov rovnako, ale v konečnom dôsledku áno. Ráta sa celé družstvo, to je fakt a družstvo vo vyvrcholení alpského programu ZOH v Pjongčangu neprekonalo hneď prvú prekážku.

Pravda, po dvoch jazdách to vyzeralo na postup cez Nemecko, súpera, ktorého takmer tá istá zostava pred rokom na MS vyradila na ceste za striebrom. Svoj duel vyhrala Petra Vlhová a vzápätí aj Adam Žampa, ale ani to nestačilo. "Postavili na mňa toho slabšieho z dvojice, čo bolo veľmi dobre takticky zvládnuté. My sme museli nasadzovať prvého a oni dosadzovali, lebo boli v renkingu vyššie," uznal Adam.

Nemci, vedomí sí vlaňajšej šokujúcej prehry a súčasného potenciálu Slovenska si trochu zašpekulovali. Vsadili všetko na jednu kartu, teda na isté víťazstvá Linusa Strassera a Leny Dürrovej s tým, že Marina Wallnerová by možno mohla Vlhovú konečne po troch tesných paralelkách za sebou zdolať. V každom prípade ale počítali s alternatívou 2:2 a na súčet časov svojich jednotiek, to im aj vyšlo. Hoci v situácii, keď prehrávali 0:2. "Urobil som hore na štarte chybičku, také malé zaváhanie, potom som sa do toho pustil. Nepozerám sa na jazdca vedľa seba, ale periférne ho vnímam a on určite cítil, že idem atakovať a tak spodnú časť asi prekombinoval. Ok, vyhral som jazdu, to bolo dôležité, ale napokon aj tak 2:2 a prehra na čas, to je škoda," popísal Adam Žampa svoju jazdu proti málo známemu Alexandrovi Schmidovi.


Nemcom nádej svitla ale okamžite, keď silná Dürrová zdolala Veroniku Velez-Zuzulovú. "Bolo to iné ako na majstrovstvách v St. Moritzi. Mrzí to, lebo sme boli veľmi dobrý tím a mali sme na veľmi dobrý výsledok. Zase na druhej strane Veronika i ja sme po zranení a dali sme do toho maximum. Ale určite to nie je koniec sveta. Vyrovnaný duel a tesná prehra so štátom ako je Nemecko, nie je až taká katastrofa."

To nie, ale koniec v základnom tábore v hlave máta. Aj keď Adamov mladší brat musel počítať s tým, že Strasser je príliš tvrdý paralelný oriešok. "Je to trochu trpká bodka za olympiádou. Nepostúpili sme pri 2:2 na čas. Kto urobí menej chýb, postúpi ďalej, o tom je šport. Necítil som tlak a hoci som vedel, že je 2:0, to že znížili na 2:1, to som už nedostal, ale to ani nie je podstatné. Je to tímová súťaž, každý ide sám za seba a každý chce vydať zo seba maximum a ísť naplno dokonca, lebo rozhodujú aj časy," zdôraznil Andreas Žampa: "Vtedy sa to podarilo nám, teraz im. Taký je šport, aj slovenskí hokejisti zdolali Rusov, ale vo finále sú Rusi."

Vyslaní redaktori TASR ph ak