Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia ZOH 2018

FOTO: Žampa skončil v kombinácii na 22. mieste, zlato získal Hirscher

Na sní­mke slovenský lyžiar Adam Žampa na trati zjazdu alpskej kombinácie mužov na zimných olympijských hrách v Pjongčangu v lyžiarskom areáli Čongson 13. februára 2018. Foto: TASR/Martin Baumann

Sľubnú východiskovú pozíciu si rakúsky lyžiar vytvoril už po kombinačnom zjazde, na titul útočil z dvanástej priečky s mankom 1,32 sekundy na vedúceho Nemca Thomasa Dressena.

Pjongčang 13. februára (TASR) - Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher získal svoje prvé olympijské zlato. Na ZOH 2018 v Pjongčangu triumfoval v alpskej kombinácii s náskokom 23 stotín pred Francúzom Alexisom Pinturaultom. Bronz patrí ďalšiemu francúzskemu zjazdárovi Victorovi Muffatovi-Jeandetovi (+1,02). Slovenský reprezentant Adam Žampa obsadil vďaka deviatemu najrýchlejšiemu času v slalome 22. miesto so stratou 4,58 na Hirschera. Jeho krajan Matej Falat nedokončil druhú časť pretekov.

Hirscher je šesťnásobný majster sveta a šesťnásobný držiteľ veľkého glóbusu, premiérového olympijského zlata sa však dočkal až v Pjongčangu. Pred štyrmi rokmi v Soči bol v slalome strieborný za krajanom Mariom Mattom. Sľubnú východiskovú pozíciu si v alpskom centre Čongson vytvoril už po kombinačnom zjazde, na titul útočil z dvanástej priečky s mankom 1,32 sekundy na vedúceho Nemca Thomasa Dressena. V jednokolovom slalome naplno demonštroval svoje kvality a po dynamickej jazde na hranici rizika išiel do vedenia s vyše sekundovým náskokom pred Muffatom-Jeandetom. Pinturault napriek zrýchleniu v dolnej časti trate neohrozil vedúcu pozíciu Hirschera a nepodarilo sa to ani zjazdárskym špecialistom. Po úvodnej časti druhý Nór Aksel Lund Svindal na slalom nenastúpil, Dressen sa prepadol na deviate miesto.

Hirscher je historicky tretí rakúsky olympijský šampión v kombinácii. Naposledy získali Rakúšania zlato v disciplíne alpskej všestrannosti na ZOH 1998 v Nagane zásluhou Maria Reitera. "Je super, že som v Pjongčangu využil hneď prvú šancu na zisk olympijského zlata. Som hrdý na svoj výkon v kombinačnom zjazde, ktorý mi vyšiel fantasticky. V slalome som si dokázal zachovať chladnú hlavu. Povedal som si, že takúto šancu na vytúžené olympijské zlato už nemôžem pustiť z rúk. Uvidíme, čo prinesú ďalšie súťaže, no aj v slalome a obrovskom slalome chcem bojovať o najvyššie méty," citovala slová Hirschera rakúska tlačová agentúra APA. Francúzi sa tešili zo zisku medailí v kombinácii na ZOH po 70-ročnej prestávke.

Žampa zaostal v kombinačnom zjazde za Dressenom o 3,78 s a na trať slalomu sa vydal až ako 51. Stratil tak šancu zopakovať skvelé piate miesto zo ZOH 2014 v Soči. "Určite som chcel bojovať o to, aby som bol po zjazde do prvej tridsiatky. Nevyšlo to, urobil som tam naozaj dosť veľkú chybu a v takomto zjazde stačí jedna maličká. Na prvom skoku mi trošku fúklo do špičiek, rozhodilo ma to, tak som sa rozhodol pre úplne riskantnú stopu. V najdôležitejšej pasáži ma stiahlo úplne dole a keď som skočil, tak som takmer dostal špicar. Po tej chybe som išiel už úplne agresívne, myslím si, že spodok mi vyšiel, len som nemal žiadnu rýchlosť," povedal Žampa v cieľových priestoroch.



V slalome na rozbitej trati mal Žampa náročnú pozíciu, vďaka deviatej najlepšej jazde sa však výrazne posunul dopredu. "Je super, keď je človek v cieli olympijských pretekov. Byť 22. na planéte je super vzhľadom na to, že som v slalome štartoval ako 52. Posun o 30 miest dopredu je vynikajúci. Škoda neuveriteľnej chyby v zjazde, ktorú doteraz nechápem. Analyzovali sme ju s Ivicom Kosteličom, stratil som tam dve sekundy."

Falat bol po úvodnej časti kombinácie 53. "Odstup je celkom fajn, predsa len, prvý deň som mal na tréningu na lídra deväť sekúnd. Predchádzajúci takýto zjazd som vlastne išiel pred štyrmi rokmi v Soči, odvtedy som rýchlostné disciplíny príliš netrénoval. Som rád, pred slalomom som v kontakte so súpermi predo mnou," uviedol po prvej časti pretekov. V slalome však chytil špicara a súťaž nedokončil. "V tejto sezóne sa mi špicar vyhýbal, škoda, že prišiel akurát na zimnej olympiáde. Ešte však budem mať šancu zabojovať o solídny výsledok v slalome."

Výsledky alpskej kombinácie mužov:

1. Marcel Hirscher (Rak.) 2:06,52 (1:20,56-45,96),
2. Alexis Pinturault (Fr.) +0,23 (1:20,28-46,47),
3. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) +1,02 (1:21,57-45,97),
4. Marco Schwarz (Rak.) +1,35,
5. Ted Ligety (USA) +1,45,
6. Thomas Mermillod Blondin (Fr.) +1,50,
7. Kjetil Jansrud (Nór.) +2,15,
8. Stefan Hadalin (Slovin.) +2,42,
9. Thomas Dressen (Nem.) +2,44,
10. Klemen Kosi (Slovin.) +2,85...
22. Adam ŽAMPA (SR) +4,58 (1:23,02-48,08),
Matej FALAT (SR) súťaž nedokončil