Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia ZOH 2018

ZOH: Akrobatický lyžiar Kingsbury získal zlato v Moguls

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Striebro si vybojoval Austrálčan Matt Graham a bronz Japonec Daiči Hara.

Pjongčang 12. februára (TASR) - Kanaďan Mikael Kingsbury získal zlato v pondelňajšej súťaži akrobatických lyžiarov na terénnych nerovnostiach na zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Striebro si vybojoval Austrálčan Matt Graham a bronz Japonec Daiči Hara.

Kingsbury patril pred súťažou v Snehovom parku Phoenix k najväčším favoritom na triumf, pred štyrmi rokmi v Soči skončil v rovnakej disciplíne na striebornej pozícii. Dvadsaťpäťročný Kanaďan dostal v treťom finále známku 86,63 bodov, druhý Graham a tretí Hara za ním zaostali o vyše štyri body.

Kingsbury sa po triumfe v prvej jazde kvalifikácie zlepšoval v každom z troch kôl finále. V prvom skončil štvrtý, v druhom dosiahol druhú najlepšiu známku a v tom rozhodujúcom treťom, v ktorom štartovali už len najlepší šiesti pretekári, nedal súperom žiadnu šancu. "O tomto som sníval celý život. Nikdy som nebol tak nervózny ako dnes, bolo to bláznivé. Po poslednej jazde som vedel, že som neurobil žiadnu chybu a len som dúfal, že s tým budú súhlasiť aj rozhodcovia," povedal Kingsbury. Ten má okrem dvoch olympijských medailí na konte aj šesť cenných kovov z MS (2-3-1) a šesťkrát v rade sa stal celkovým víťazom Svetového pohára.

Smolu mal úradujúci majster sveta Ikuma Horišima z Japonska, ktorý spadol v druhom finále a preteky sa pre neho predčasne skončili.

Výsledky:

1. Mikael Kingsbury (Kan.) 86,63 b, 2. Matt Graham (Aus.) 82,57, 3. Daiči Hara (Jap.) 82,19, 4. Marc-Antoine Gagnon (Kan.) 77,02, 5. Casey Adringa (USA) 75,50, 6. Vinjar Slatten (Nór.) 33,61, 7. Pavel Kolmakov (Kaz.) 76,10 - v 2. kole finále, 8. Dmitrij Reikherd (Kaz.) 58,64, 9. Sacha Theocharis (Fr.) 34,49, 10. Sho Endo (Jap.)