Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zimné športy

Slovenky vypadli vo štvrťfinále paralelného slalomu, glóbus je ďalej

Slovenská lyžiarka Veronika Velez-Zuzulová (vľavo) súťaží so Švajčiarkou Larou Gutovou v paralelnom slalome Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Štokholme 23. februára 2016. Foto: TASR/AP

Vlhová už v 1. kole stratila na Švajčiarku Wendy Holdenerovú 12 stotín, Zuzulovej nevyšla ani jedna jazda proti Švédke Marii Pietilä-Holmnerovej.

Štokholm 23. februára (TASR) - Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová sa v utorok večer dokázali presadiť len v prvej fáze paralelného slalomu Svetového pohára v Štokholme. Cez švajčiarske súperky postúpili do štvrťfinále, ale to bolo ich konečnou.

Keďže vedúca slalomárka sezóny, domáca Švédka Frida Hansdotterová skončila druhá, v boji o sezónny malý glóbus za disciplínu získala na obe špičkové slovenské lyžiarky ešte väčší náskok. Získala 80 bodov, Slovenky po 40. Vlhová už nemá ani teoretickú šancu, Velez-Zuzulová ešte áno, lenže stráca už 139 bodov. Všetko si tak vo vlastných rukách do Jasnej nesie jej švédska súperka a o necelé dva týždne, v nedeľu 6. marca môže pod Chopkom titul definitívne potvrdiť, aj keby domáca favoritka vyhrala.

Súťaž v Štokholme ovládla Švajčiarka Wendy Holdenerová a pretekárka, ktorá zatiaľ nedominovala v žiadnej klasickej alpskej disciplíne, slávila na neštandardnom podujatí prestížneho seriálu svoje prvé víťazstvo. Hansdotterovej ním uchmatla 20 bodov, tretia skončila ďalšia Švédka Maria Pietilä-Holmnerová, ktorá si na záver poradila s Nórkou Ninou Loesethovou. "Geniálne preteky, milujem tento paralelný štýl. Ľudia okolo mňa mi síce hovorilil že to môže byť môj deň, ale nevedela som si to úplne predstaviť. Teraz mám konečne víťazstvo a som zaň veľmi rada," vyznala sa do prenosových kamier víťazná Holdenerová.

V mužskej kategórii mala domáca krajina tiež svoje zastúpenie, ale Andre Myhrer nestačil na celovečerne senzačne jazdiaceho Marcela Hirschera. Druhá jazda bola dramatická, ale Rakúšan uhájil 6 stotín a upevnil si vedenie v boji o svoj sériový piaty veľký glóbus celkového víťaza SP. Tretí skončil Talian Stefano Gross pred Rusom Alexandrom Chorošilovom.

Petra Vlhová si v 1. kole bez akýchkoľvek problémov poradila so Švajčiarkou Michelle Gisinovou a Veronika Velez-Zuzulovú rutinovane odrazila nečakane kvalitný atak Lary Gutovej. Prvé jazdy boli v ženskej kategórii pozoruhodné v tom, že v prvej sedmičke duelov zvíťazili lepšie nasadené lyžiarky, medzi nimi i Vlhová, všetky najvyšším možným rozdielom. Polsekundová strata automaticky naskočila i tým, ktoré zaostali viac, alebo dokonca vypadli. Až na záver našla Velez-Zuzulová silnú súperku v Gutovej, ktorá si postrážila nepriaznivejšiu líniu skoku na modrej dráhe a ako jediná zaostala nepatrne (0,17 s).

V druhej jazde si Zuzulová všetko postrážila, podobne ako všetky favoritky pred ňou a do štvrťfinále postúpila s náskokom 32 stotín. Medzi mužmi sa v 1. kole zrodilo veľké prekvapenie, keď slalomársky suverén, Nór Henrik Kristoffersen bol v oboch jazdách pomalší ako jeho krajan Kjetil Jansrud.

Štvrťfinále však Slovenkám nevyšlo, Vlhová už v 1. kole stratila na Švajčiarku Wendy Holdenerovú 12 stotín a v druhej ju stíhala márne. Zuzulovej nevyšla ani jedna jazda proti Švédke Marii Pietilä-Holmnerovej a ani raz nedošla korektne do cieľa.

Preteky v redukovanom štartovom poli sa rátali do slalomového hodnotenia sezóny, ale okrem dvanástiek renkingovo najlepších vyznávačiek a vyznávačov hustých bránok pozvali aj štvorice najlepších v priebežnom poradí celého seriálu. Medzi mužmi sú síce na čele práve top-slalomári, ale medzi ženami bolo "povinnosťou" štartovať u "kĺzavých" expertiek. Medzi Američankou Lindsey Vonnovou a Švajčiarkou Larou Gutovou prebieha dramatický súboj o veľký glóbus, každý bod je dobrý a v Štokholme sa udeľovalo po 15 bodov aj pre tie, ktoré vypadli v 1. kole. To bol napokon aj prípad dvoch elitných zjazdárskych univerzálok. "Získala som pätnásť bodov a zažila som veľa zábavy. Je to taký malý pekný kopec, podobný, na akom som začínala s lyžovaním," cituje Vonnovú rakúska tlačová agentúra APA.

Výsledky paralelného slalomu SP:

ženy:


1. Wendy Holdenerová (Švaj.),
2. Frida Hansdotterová (Švéd.),
3. Maria Pietilä-Holmnerová (Švéd.),
4. Nina Loesethová (Nór.),
5.-8. Carmen Thalmannová (Rak.), Nastasia Noensová (Fr.), Petra VLHOVÁ (SR), Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ (SR)

muži:

1. Marcel Hirscher (Rak.),
2. Andre Myhrer (Švéd.),
3. Stefano Gross (Tal.),
4. Alexander Chorošilov (Rus.),
5.-8. Kjetil Jansrud (Nór.), Victor Muffat-Jeandet (Fr.), Felix Neureuther (Nem.), Julien Lizeroux (Fr.)

Poradie v slalome SP žien (po 9 z 11 podujatí):
1. Hansdotterová 625 b.,
2. VELEZ-ZUZULOVÁ 486,
3. Šárka Strachová (ČR) 432,
4. Holdenerová (Švaj.) 431,
5. Petra VLHOVÁ 360, 6. Nastasia Noens (Fr.) 337.

Celkové poradie SP žien (30 zo 42):
1. Lindsey Vonnová (USA) 1200,
2. Lara Gutová (Švaj.) 1192,
3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 878,
4. Hansdotterová 781,
5. Tina Weiratherová (Licht.) 774;
6. Cornelia Hütterová (Rak.) 640,
...
11. VELEZ-ZUZULOVÁ 486, 20. VLHOVÁ 378.

Poradie v slalome SP mužov (9 z 11):
1. Henrik Kristoffersen (Nór.) 731,
2. Hirscher 600,
3. Neureuther 363,
4. Chorošilov 302,
6. Fritz Dopfer (Garmisch) 289,
6. Gross 285,
...
40. Adam ŽAMPA 16.

Celkové poradie SP mužov (32 zo 43):
1. Hirscher 1145 b.,
2. Kristoffersen 972,
3. Aksel Lund Svindal (Nór.) 916,
4. Kjetil Jansrud (Nór.) 830,
5. Dominik Paris (Tal.) 630,
6. Alexis Pinturault (Fr.) 628,
...
78. Adam ŽAMPA 80,
136. Andreas ŽAMPA 8.