Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zimné športy

Rusko je ochotné vzdať sa niektorých pretekov SP v behu na lyžiach

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Už musíme myslieť na náš tím a ZOH. Svetový pohár je druhoradá záležitosť, vyhlásila šéfka Ruskej federácie behu na lyžiach Jelena Välbeová, ktorá by prepustila aj finále SP.

Moskva 15. decembra (TASR) - Rusko je ochotné vzdať sa niektorých pretekov Svetového pohára v behu na lyžiach, ak to pomôže zlepšiť reputáciu krajiny po dopingových škandáloch. Chce zvýšiť svoje šance na účasť na zimných olympijských hrách 2018.

"Už musíme myslieť na náš tím a ZOH. Svetový pohár je druhoradá záležitosť," vyhlásila šéfka Ruskej federácie behu na lyžiach Jelena Välbeová, ktorá by prepustila aj finále SP. To je naplánované na 16. až 19. marca v Ťumeni.

Krajina sa opäť dostala pod tlak minulý týždeň, keď vyšetrovateľ Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richard McLaren informoval o rozsiahlom a štátom sponzorovanom krytí dopingu, ktoré sa týkalo aj tucta medailistov zo ZOH 2014 v Soči. Rusko už prišlo o majstrovstvá sveta 2017 v boboch a skeletone po tom, ako tam odmietlo súťažiť niekoľko popredných športovcov.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v júli vyzval, aby sa pre obavy z dopingu v tejto krajine nekonali podujatia zimných odvetví. "Antidopingová kampaň sa zmenila na kampaň proti Rusku," uviedol premiér Dmitrij Medvedev podľa agentúry AP.