Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Rekordná účasť na Tatranskom pohári, na štarte aj Procházková

Na snímke zľava slovenský reprezentant v bežeckom lyžovaní Peter Mlynár prezident bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Ivan Ivanič, slovenská reprezentantka Alena Procházková a reprezentačný tréner Ján Valuška počas tlačovej konferencie bežeckého úseku SLA na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách 16. decembra 2016. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Od piatka do nedele sa v Tatrách predstaví viac ako 200 bežcov.

Štrbské Pleso 16. decembra (TASR) - Organizátori 44. ročníka Tatranského pohára v behu na lyžiach hlásia rekordnú účasť. Na Štrbské Pleso prišli športovci z dvanástich krajín a nechýba ani slovenská špička na čele s Alenou Procházkovou a Petrom Mlynárom. Od piatka do nedele sa v Tatrách predstaví viac ako 200 bežcov.

"Prvýkrát sa na Štrbskom Plese bude naostro pretekať pri umelom osvetlení a na to sa všetci tešíme," povedal športový riaditeľ bežeckého úseku Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Michal Malák s tým, že osvetlenie už bolo pripravené na vlaňajšiu Svetovú zimnú univerziádu. Tam sa ale napokon večerné preteky nešli. "Toto podujatie považujem za akýsi reštart Štrbského Plesa," dodal Malák.



Tatranský pohár je opäť zaradený do seriálu kontinentálneho pohára FIS Slavic Cup, účasť ohlásili aj šiesti reprezentanti Brazílie. Slovensko bude zastupovať 31 bežcov, viac ich na štart postavia iba Poliaci. Už v piatok boli pod umelým osvetlením na programe šprinty mužov a žien klasickou technikou. V sobotu sa od 9.30 h pôjdu šprinty voľnou technikou a podujatie vyvrcholí v nedeľu v rovnakom čase pretekmi s intervalovým štartom - žien na 7,5 a mužov na 10 km voľne.

Procházková sa na Štrbské Pleso tešila, najmä po vydarenom vstupe do kolotoča Svetového pohára. V ňom už v tejto sezóne štyrikrát bodovala. "Som rada, že mi vyšiel štart do Svetového pohára lepšie ako po minulé roky, hoci naposledy v Davose som mala aj smolu," vrátila sa Procházková k víkendovému podujatiu vo Švajčiarsku. Tam postúpila z kvalifikácie šprintu, ale v treťom štvrfinálovom behu prišla po kolízii so švédskou súperkou o palicu a skončila na poslednom šiestom mieste. Napriek tomu si do hodnotenia SP pripísala dva body a spolu ich má na konte 26. Vrcholom aj pre ňu budú v tejto sezóne majstrovstvá sveta. "Rada by som tam v šprinte skončila do desiateho miesta," dodala.

Na piatkovej tlačovej konferencii prezentovalo vedenie bežeckého úseku premiérovo aj nové slovenské kombinézy vo farbách trikolóry. Slovenskí reprezentanti sa v nich predstavia na svetovom šampionáte v Lahti na prelome februára a marca 2017.