Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zimné športy

Kandidatúra Calgary na ZOH 2026 žije

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Definitívne by o kandidatúre kanadského mesta, kde sa konali ZOH už v roku 1988, mali rozhodnúť občania v referende 13. novembra.

Calgary 1. novembra (TASR) - Kandidatúra Calgary na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2026 stále žije. Mestská rada v stredu neodhlasovala ukončenie kampane a schválila plán financovania zo strany štátu a provincie Alberta. Definitívne by o kandidatúre kanadského mesta, kde sa konali ZOH už v roku 1988, mali rozhodnúť občania v referende 13. novembra.

Mestská rada po osemhodinovom rokovaní hlasovala za mierne upravený rozpočet z verejných zdrojov, ktorý by mal byť na úrovni 2,875 miliardy kanadských dolárov. Pôvodne sa mali štát a provincia na organizáciu ZOH podieľať rovnými tromi miliardami kanadských dolárov. Prípravný organizačný výbor vyčíslil celkové náklady na usporiadanie ZOH na 5,23 miliardy kanadských dolárov. Proti pokračovaniu kandidatúry hlasovalo osem členov mestskej rady, za bolo zvyšných sedem vrátane starostu Naheeda Nenshiho. Na ukončenie plánu bolo potrebných desať hlasov, informovala agentúra dpa.

V hre o ZOH 2026 zostávajú tri kandidatúry, okrem Calgary aj švédska metropola Štokholm a taliansky projekt Cortiny d’Ampezzo s Milánom.