Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Na MS v biatlone v pretekoch štafiet skončilo Slovensko na 6. mieste

Na snímke slovenská reprezentantka Ivona Fialková počas streľby v súťazi štafiet žien na 4x6 km na MS biatlonistiek vo švédskom Östersunde 16. marca 2019. Foto: TASR/AP

Zlato si na 4x6 km trati vybojovali Nórky v zložení Synnoeve Solemdalová, Ingrid Landmark Tandrevoldová, Tiril Eckhoffová, Marte Olsbu Röiselandová pred Švédkami a Ukrajinkami.

Östersund 16. marca (TASR) - Na majstrovstvách sveta v biatlone vo švédskom Östersunde finišovalo v pretekoch štafiet žien Slovensko s Ivonou Fialkovou, Teréziou Poliakovou, Anastasiou Kuzminovou a Paulínou Fialkovou na 6. mieste (+53,1). Zlato si na 4x6 km trati vybojovali Nórky v zložení Synnoeve Solemdalová, Ingrid Landmark Tandrevoldová, Tiril Eckhoffová, Marte Olsbu Röiselandová pred Švédkami (+24,3) a Ukrajinkami (+35,1).

V seriáli Svetového pohára v doterajších štyroch pretekoch ozdobili víťazstvá Taliansko, Rusko, Francúzsko a obhajkyne titulu z Nemecka, Slovenky sa mohli pochváliť dvakrát 6. miestom. Rolu jasného favorita nikto nespĺňal a podľa poradia vlani na ZOH s prvým Bieloruskom, druhým Švédskom a tretím Francúzskom sa aj teraz mohol zrodiť nečakaný výsledok. Na predchádzajúcich MS sa od roku 2011 objavovali na zlatom stupienku jedine Nemky a Nórky, od roku 1995 táto dvojica a už len Rusko. Nemky boli v histórii najúspešnejšie, až s 10 zlatými medailami.

Na trať v počasí s teplotou -1,5 stupňa a slabým vetrom vyštartovalo 23 štafiet. Pre každú bol dôležitý úvod, aby sa dobre rozbehla a udržala tempo najlepších. Ivona Fialková (celková strelecká bilancia 0+0, 0+2) sa po bezchybnej prvej 'ležke' vyšvihla na 7. miesto, naopak, úplne zlyhali Češky s Puskarčíkovou s tromi trestnými okruhmi, jeden musela absolvovať aj Bieloruska Alimbekavová. V streľbe stojmo Nemka Hinzová krúžila taktiež na trestnom okruhu, I. Fialková dvakrát dobíjala a Poliakovú poslala na trať na 6. mieste, 29,9 sekundy za vedúcimi Taliankami.

Terézia Poliaková (0+1, 0+1) na druhom úseku nestratila cenné sekundy ani tak na streľbe, ako pri behu a postupne v poradí klesala. na odovzdávke bola 11-ta (+1:51,8). Francúzkam nezabrala s tromi trestnými okruhmi po 'stojke' Aymonierová a taktiež z boja o medaily vypadli. Talianky udržala v popredí Gontierová bez jediného dobíjania, no ako prvé prekvapujúco odovzdávali vďaka Eganovej Američanky.

Slovenky sa spoliehali na druhú polovicu pretekov. Kuzminová (0+2, 0+1) stratu postupne sťahovala, aj keď sa zdržala pri streľbe ležmo pri dvoch dobíjaniach. V 'stojke' skomplikovala Nórkam cestu za zlatom s trestným kruhom Eckhoffová, Taliankam ho pripísala Runggaldierová. Kuzminová dobíjala len raz a ocitla sa na 7. priečke, pri odovzdávke s mankom 1:17,9 na prvé miesto.

Do záverečného okruhu vbehla prvá Švédka Öbergová pred Američankou Dreissigackerovou (+17,2), Ukrajinkou Valj Semerenkovou (+39,9) a Nórkou Röiselandovou (+43,1). Paulína Fialková (0+2, 0+0) sa snažila 7. priečku vylepšiť a dotiahnuť sa na najbližšiu Nemku Dahlmeierovú.

V 'ležke' sa veľké zmeny neudiali a čakalo sa už len na záverečnú 'stojku'. Domáca Öbergová ju zvládla až s tromi dobíjaním, Röiselandová nezakolísala a vydala sa v ústrety nórskemu zlatu. Vpred sa posunula aj P. Fialková, Američanka Dreissigackerová si pripísala dva trestné okruhy a Slovensko dobehlo na cennom šiestom mieste.

V slovenskom tábore sa dosť rozoberali jednotlivé úseky. Všetky boli dôležité a všetky očakávania viac-menej aj naplnili. I. Fialková štafetu dobre rozbehla, Poliaková tentoraz nemusela krúžiť na trestnom okruhu, Kuzminová stiahla stratu a pripravila P. Fialkovú na veľmi dobrý finiš. Značnú spokojnosť prejavovala Terézia Poliaková. Ak predtým bola v sezóne problémovým článkom kvarteta, tak teraz neprepadla. "Streľba ma uspokojila, bola hlavne bez trestného okruhu, a to je najdôležitejšie," povedala v cieli. "Jasné, trochu zamrzel piaty terč v stoji, no sústredila som sa na dobíjanie a hneď ho aj trafila. Už si ma aj doberali, či štafetu zvládnem bez trestného okruhu, dokonca padla aj stávka, a to všetko len preto, aby som v streľbe nezlyhala."

Anastasia Kuzminová sa sama skritizovala, no ani tak nemusela, pretože po chorobe vydala na trati všetky sily, len aby pripravila Paulíne Fialkovej dobré postavenie pred finišom. "Skončili sme na šiestom mieste, už tretíkrát v sezóne a asi to nie je náhoda, ťažko byť lepšie. Boli to však preteky, v ktorých sa dalo dosiahnuť aj viac, veď Nórky boli zlaté s trestným okruhom. Je to naozaj reálne, len musí všetko vyjsť a mne to strelecky nevyšlo. Potvrdilo sa, že v streľbe mám rezervy, navyše som pod vplyvom veľkej zodpovednosti mierila opatrne, snažiac sa, aby som stratu čo najviac pre Paulínu skresala. Nepodarilo sa to tak, ako som si želala, no musím pochváliť Ivonu i Teréziu, ktoré boli pre mňa príjemným prekvapením."

Výsledky preteky štafiet na 4x6 km:
1. Nórsko (Synnoeve Solemdalová, Ingrid Landmark Tandrevoldová, Tiril Eckhoffová, Marte Olsbu Röiselandová) 1:12:00,1 (1 tr. okr.+8 dobíjaní), 2. Švédsko Linn Perssonová, Mona Brorssonová, Anna Magnussonová, Hanna Öbergová) +24,3 (0+6), 3. Ukrajina (Anastasija Merkušinová, Vita Semerenková, Julija Džimová, Valj Semerenková) 35,1 (0+5), 4. Nemecko 35,6 (1+14), 5. Rusko 43,6 (0+12), 6. SLOVENSKO (Ivona FIALKOVÁ, Terézia POLIAKOVÁ, Anastasia KUZMINOVÁ, Paulína FIALKOVÁ) 53,1 (0+9)

Konečné poradie SP v štafetách (5 z 5 pretekov): 1. Nórsko 249, 2. Nemecko 241, 3. Francúzsko 230, 4. Švédsko 215, 5. Rusko 214, 6. Taliansko 190, ...12. SLOVENSKO 141