Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zimné športy

Štart ženského super-G sa v utorok posúva

Na archívnej snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová. Foto: TASR Martin Baumann

Len na dva dni zjazdárskych MS v Cortine d'Ampezzo bolo naplánované rozdávanie dvoch medailových kolekcií.

Cortina d'Ampezzo 8. januára (TASR) - Mužský superobrovský slalom na MS v zjazdovom lyžovaní sa presúva z utorka na štvrtok (11.30 h). Štart ženského super-G sa v utorok posúva z 10.30 na 13.00 a to by mal byť, za účasti Slovenky Petry Vlhovej, aj termín prvej namiesto tretej súťaže šampionátu. FIS a organizátori tieto zmeny opäť urobili v dôsledku zlých meteo-prognóz.

Len na dva dni zjazdárskych MS v Cortine d'Ampezzo bolo naplánované rozdávanie dvoch medailových kolekcií. Po odsunutí pondelkovej alpskej kombinácie žien sa tak malo stať v odložený prvý deň súťaženia, ale v pondelok večer už bolo opäť všetko ináč. Husté sneženie, ktoré najprv zmenilo poradie disciplín kombinácie a potom prvé preteky úplne zrušilo, neustáva a tak za obeť tentoraz padlo mužské podujatie, pretekárom navyše vo štvrtok odpadne prvý meraný tréning na nedeľný zjazd. V termíne ich super-G sa pôjde o 2,5 hodiny posunutý ženský, ak budú usporiadatelia vôbec schopní dovtedy nachystať a vypreparovať trať.

Zjazdovky na oba super-G sú odlišné a tá mužská (Vertigne) sa nachádza blízko zóny lavínového ohrozenia. Pre husté sneženie tak v pondelok zrušili pretekársku obhliadku trate i jej vytýčenie. Prístup k svahu bol úplne uzavretý. Aj preto sa kompetentní rozhodli súťaž z utorka odvolať a premiestiť kapacity na trať Olympia delle Tofane, aby sa zachránil aspoň super-G žien, ktorým už hrozí tesnotka podujatí. V ďalších dňoch treba merať tréningy na víkendové zjazdy. Ak sa kombinácia žien posunie na ďalší pondelok, teda na rezervný voľný deň, ženy budú mať v priebehu 6 dní až 5 súťaží, rátajúc aj preteky tímov.

V dejisku vládne frustrácia, píše rakúska tlačová agentúra APA a cituje riaditeľa ženských pretekov FIS Petra Gerdola: "Opäť som toho veľa nenaspal, bola to dlhá noc." Vzápätí však pripomenul optimistické poveternostné predpovede pre oblasť Dolomitov od štvrtka. To je vlastne aj nutný predpoklad na uskutočnenie zjazdov.