Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zimné športy

Na MS v krasokorčuľovaní v Miláne trio Slovákov, všetky tróny voľné

Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová. Foto: TASR/AP

V súťaži sólistiek sa predstaví šiesta z ME v Moskve, resp. 14. zo ZOH Nicole Rajičová. Medzi tanečníkmi budú v hale Mediolanum Forum farby SR reprezentovať Lukáš Csölley s Luciou Myslivečkovou.

Miláno 20. marca (TASR) - Posledným krasokorčuliarskym vrcholom roka 2018 budú majstrovstvá sveta v Miláne aj za účasti tria slovenských reprezentantov. V súťaži sólistiek sa predstaví šiesta z ME v Moskve, resp. 14. zo ZOH v Pjongčangu Nicole Rajičová. Medzi tanečníkmi budú v hale Mediolanum Forum slovenské farby reprezentovať Lukáš Csölley s Luciou Myslivečkovou.

V Miláne sa svetová elita na MS predstaví druhýkrát po roku 1951. V metropole Lombardie sa už konali ME v roku 1998, aj juniorské MS v roku 2013. Na šampionáte sa predstaví 192 krasokorčuliarov zo 43 členských krajín Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU). V súťaži sólistov nastúpi 37 mužov a 37 žien, prihlásených je aj 28 športových dvojíc a 31 tanečných párov. Do voľných jázd postúpi 24 sólistov, 16 športoviek a 20 tanečných párov.

Na šampionáte nebudú chýbať olympijskí šampióni Alina Zagitovová z Ruska či nemecká športovka Aľona Savčenková a Bruno Massot. Tituly majstrov sveta z Helsínk nebude obhajovať nik, keďže Ruska Jevgenija Medvedevová, Japonec Juzuru Hanju, kanadskí tanečníci Tessa Virtueová so Scottom Moirom ani čínska športová dvojica Suej Wen-ťing, Chan Cchung v Miláne absentujú.

So sezónnym maximom 319,84 bude medzi mužmi favorit Šoma Uno, ktorý je úradujúcim olympijským aj svetovým vicemajstrom. Chýbať bude úradujúci majster Európy Javier Fernandez zo Španielska. Preraziť by mohol aj Nathan Chen z USA, ktorý v Pjongčangu vo voľnej jazde skočil päť čistých štvoritých skokov.

Rajičová pred rokom vo Fínsku skončila 17., v Pjongčangu bola 14. Dvadsaťdvaročná zverenka trénerov Igora Krokavca a otca Toma Rajiča sa už etablovala v užšej európskej, resp. širšej svetovej špičke. Určite bude útočiť na vylepšenie jej osobného maxima z MS, ktorým je 13. miesto. Medzi favoritky iste patrí mladučká 15-ročná Zagitovová, úradujúca majsterka Európy a olympijská víťazka. Pozornosť sa sústredí aj na domácu "veteránku" a majsterku sveta z roku 2012 Carolinu Kostnerovú.

Medzi tanečníkmi by mali tvrdiť muziku olympijskí vicešampióni Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron z Francúzska. Slovenskí reprezentanti Myslivečková s Csölleyom pred rokom vo Fínsku neštartovali, na ZOH boli na 20. mieste. Keďže sa dlhodobo pripravujú práve v Miláne, "domáce" prostredie im môže pomôcť ku kvalitnému výsledku.

Svetoví šampióni medzi sólistami zinkasujú finančné prémie 45.000 USD, v párových disciplínach si rozdelia 67.500 USD.

Program MS 2018 v Miláne:

streda 21. marca: krátky program žien (11.00), krátky program športových dvojíc (18.20)
štvrtok 22. marca: krátky program mužov (10.05), voľné jazdy športových dvojíc (18.55)
piatok 23. marca: krátke tance (11.00), voľné jazdy žien (18.30)
sobota 24. marca: voľné jazdy mužov (10.00), voľné tance (15.20)
nedeľa 25. marca: exhibícia (14.30)