Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Na MS v krasokorčuľovaní v Saitame sa zo Slovákov predstaví Rajičová

Slovenská krasokorčuliarka Nicole Rajičová. Foto: TASR/AP

V súťaži sólistiek sa predstaví deviata z januárových ME v Minsku v konkurencii ďalších 39 súperiek.

Saitama 19. marca (TASR) - Posledným krasokorčuliarskym vrcholom roka 2019 budú majstrovstvá sveta v japonskej Saitame aj za účasti jedinej slovenskej reprezentantky Nicole Rajičovej. V súťaži sólistiek sa predstaví deviata z januárových ME v Minsku v konkurencii ďalších 39 súperiek.

V Saitame sa svetová elita na MS ukáže druhýkrát po roku 2014. Na šampionáte bude o cenné kovy bojovať 167 krasokorčuliarov zo 43 členských krajín Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU). V súťažiach sólistov nastúpi 35 mužov a 40 žien, prihlásených je aj 19 športových dvojíc a 27 tanečných párov. Do voľných jázd postúpi 24 sólistov, 16 športoviek a 20 tanečných párov. Ťahákom MS bude účasť olympijských šampiónov Aliny Zagitovovej z Ruska a domáceho Juzurua Hanjua či obhajcov titulov z MS 2018 v Miláne Nathana Chena z USA a francúzskych tanečníkov Gabrielly Papadakisovej s Guillaumeom Cizeronom.

Dvojnásobný olympijský víťaz Hanju sa pokúsi získať tretí titul majstra sveta. Limituje ho zranenie členka, napriek tomu potvrdil štart. Vynechal finále GP ISU aj národný šampionát, bude otázne, v akej forme sa predstaví. Konkurenciou mu budú najmä Chen a svetový aj olympijský vicešampión Šoma Uno z Japonska. Práve Uno je jednotka sezóny s bodovým maximom 289,12.

Rajičovej minuloročný šampionát v Miláne nevyšiel podľa predstáv, keď sa jej nepodarilo postúpiť do finále. Po 14. mieste na ZOH v Pjongčangu skončila v metropole Lombardska 27. Po dlhšej súťažnej pauze sa však vo veľkom štýle vrátila na tohtoročných ME v Minsku, kde obsadila výbornú 9. pozíciu. "Uvedomila som si, že korčuľovanie má priestor v mojom živote. Pohyb potrebujem a postupne prišla aj túžba zlepšovať sa. V Bratislave mám výborné podmienky, aby som mohla pokračovať. Na majstrovstvá sveta chcem nadviazať na krátky program v Minsku a zlepšiť voľnú jazdu," povedala 23-ročná newyorská rodáčka. Štartovať nebude obhajkyňa Kaetlyn Osmondová z Kanady, ktorá vynechala celú sezónu a jej návrat je stále neistý. Zagitovová bude čeliť silnej domácej konkurencii v podobe Riky Kihirovej a Satoko Mijaharovej a prekonať sa ju posnažia aj krajanky Jevgenija Medvedevová a úradujúca európska šampiónka Sofia Samodurovová. Odpisovať nemožno ani Kazašku Elizabetu Tursynbajevovú, úradujúcu japonskú majsterku Kaori Sakamotovú či Američanku Bradie Tennellovú.

V športových dvojiciach budú muziku tvrdiť úradujúci európski šampióni Vanessa Jamesová a Morgan Cipres z Francúzska, čínski olympijskí vicešampióni Wen-ťing Suej, Cchung Chan či úradujúci vicemajstri sveta Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov z Ruska. Pred rokom triumfovali Nemci Aľona Savčenková a Bruno Massot, tí však už nesúťažia. Medzi tanečníkmi sú favoriti trojnásobní majstri sveta Papadakisová a Cizeron, zosadiť ich budú chcieť Američania Madison Hubbellová a Zachary Donohue, ich krajania Madison Chocková a Evan Bates či Kanaďania Kaitlyn Weaverová, Andrew Poje. ISU bude finančné prémie udeľovať do 6. miesta, celkovo rozdelí 886.000 USD.

Program MS 2019 v Saitame:

streda 20. marca: krátky program športových dvojíc (2.30 SEČ), krátky program žien (7.05)
štvrtok 21. marca: voľné jazdy športových dvojíc (2.30), krátky program mužov (8.00)
piatok 22. marca: rytmické tance (4.00), voľné jazdy žien (9.30)
sobota 23. marca: voľné tance (4.30), voľné jazdy mužov (9.30)