Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zimné športy

Horúcim želiezkom na medzinárodných majstrovstvách SR je Rajičová

Na snímke Slovenka Nicole Rajičová. Foto: TASR - Michal Svítok

Najlepším tanečným párom šampionátu by sa mohli stať Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley, majú však výrazných poľských konkurentov.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Najlepší slovenskí krasokorčuliari sa v piatok a sobotu predstavia na medzinárodných majstrovstvách Slovenska, tzv. Four Nationals Championships 2017 v poľských Katoviciach.

"Ide zároveň o majstrovstvá republiky seniorov štyroch štátov – Slovenska, Českej republiky, Poľska a Maďarska, preto sme túto súťaž nazvali 4Nationals," objasnila prezidentka Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu Felicitas Babušíková. Od roku 2006 sa organizujú spoločné majstrovstvá Slovenska a Českej republiky, v roku 2009 sa pridalo Poľsko a v roku 2014 Maďarsko. Tradične bývajú práve v predvianočnom období.

"Sú to viac-menej nominačné preteky na vrcholové majstrovstvá v sezóne, na Európu a na svet. Nepatríme ku krasokorčuliarskym veľmociam, preto sa spojením štyroch štátov zvýšila úroveň majstrovstiev seniorov. Máme medzinárodnú porotu, viac krasokorčuliarov v každej súťaži. Každý rok sme v inej krajine," dodala Felicitas Babušíková.

Na konci súťaže si každá krajina dekoruje svojich šampiónov a na stupni víťazov sú aj celkoví víťazi šampionátu, ktorý ma vypracované bodové hodnotenie a poradie štátov podobne ako Grand Prix ISU.

Slovensko budú na 4Nationals reprezentovať v kategórii žien Nicole Rajičová, Bronislava Dobiášová, Alexandra Hagarová, Nina Letenayová, Lívia Lörinčíková a Miroslava Hriňáková, v kategórii mužov Marco Klepoch, Jakub Kršňák a Michael Neuman. Medzi tanečnými pármi by mali zažiariť Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley.

"Očakávam, že celkovou víťazkou a majsterkou republiky medzi ženami bude Nicole Rajičová. U mužov ťažko odhadnúť, aké budú momentálne výkony. Dúfam, že najlepším tanečným párom šampionátu sa stanú naši Myslivečková, Csölley, tí majú výrazných poľských konkurentov. Verím však, že Lucie a Lukáš to zvládnu," uviedla prezidentka Slovenského krasokorčuliarskeho zväzu.

Okrem Memoriálu Ondreja Nepelu je práve súťaž 4Nationals príležitosťou, keď sa spolu môžu stretnúť najlepší slovenskí krasokorčuliari. "Mám nabitý program, súťažila som na dvoch Grand Prix ISU, v Moskve a v Sappore. Dosť som cestovala a ešte k tomu ma čakajú záverečné skúšky na univerzite vo Fordhame, kde študujem globálnu ekonómiu. Na 4Nationals sa však teším, že sa všetci znovu uvidíme," povedala Nicole Rajičová.

Do Katovíc sa slovenský tanečný pár nepresúva z domovského Milána, ale z Budapešti. "Náš tréner tu bol s maďarským párom na súťaži. Pozvali nás, aby sme spoločne trénovali. Mali sme teraz medzi pretekmi trochu viac času, cítime, že sme na 4Nationals dobre pripravení," uviedol Lukáš Csölley.

Program:



piatok 16. decembra:
9.25 ženy - krátky program
13.20 tanečné páry - krátky program
14.10 muži - krátky program

sobota 17. decembra:
08.30 ženy - voľné jazdy
13.30 tanečné páry - voľné jazdy
14.30 muži - voľné jazdy