Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

VIDEO: VŠC Dukla zastrešilo bobistov, cieľom ZOH 2018 v Pjongčangu

Na snímke bobisti zľava Lukáš Kožienka, Radek Matoušek, Patrik Subally, podpredseda Slovenského zväzu bobistov Ladislav Noskovič, bobissti Jozef Buvala a Jakub Fendek počas tlačovej konferencie VŠC Dukla Banská Bystrica a Slovenského zväzu bobistov 13. októbra 2017 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

V olympijskej sezóne si presne stanovilo začiatok i koniec, od 1. októbra do 31. marca.

Banská Bystrica 13. októbra (TASR) - Vojenské športové centrum Dukla zastrešilo slovenských bobistov a sľubuje si od toho účasť na ZOH 2018 v Pjongčangu. Podrobnosti sa riešili od 15. augusta po tom, čo vo VŠC zaregistrovali žiadosť o nadviazaní spolupráce so Slovenským zväzom bobistov. V olympijskej sezóne si presne stanovila začiatok i koniec, od 1. októbra do 31. marca.

V tíme bobistov figurujú pilot Radek Matoušek a ďalší šiesti členovia, bývalí šprintéri Ladislav Noskovič, Jakub Fendek, Jozef Buvala, Patrik Subally, Vladimír Šimík a vzpierač Lukáš Kožienka. Riaditeľ odboru riadenia športu vo VŠC Dukla Pavel Kobela vysvetlil, v čom všetkom armádne stredisko bobistom pomôže: "V úsilí dostať sa na ZOH ponúkame našu infraštruktúru. Dúfam, že sa bobistom do Pjongčangu podarí kvalifikovať a budú so cťou reprezentovať Slovensko. Spolupráca potrvá podľa zmluvy do 31. marca, potom ju prehodnotíme."

Nad bobistami bude dohliadať vo VŠC Dukla Igor Kováč, bronzový na 110 m prek. na MS v Aténach 1997. "Máme pilota na dvojboby i štvorboby, a to Radka Matouška. Čo mám informácie, tak na dvojboboch by sa mali striedať Vladimír Šimík a Jakub Fendek, ktorí zatiaľ v tlačení bobov na trenažéri dosahovali najrýchlejšie časy. Samozrejme, všetko sa môže zmeniť, napríklad po zraneniach. No a posádka štvorbobov sa vyberie zo všetkých členov, ktorých máme k dispozícii, dovedna ich je sedem," povedal Kováč.



Väčšinu z bobistov tvoria bývalí atléti. "Nie je to pravidlo, no veľa posádok sa práve skladá z atlétov, buď šprintérov, alebo skokanov, viacbojárov, no aj z menej zavalitých vrhačov. To sú použiteľné disciplíny pre boby, no a z iných športov sa uplatňujú najmä vzpierači, tak ako v minulosti, pamätáme si na Martina Tešoviča, teraz je to Lukáš Kožienka. Je to hlavne o rýchlosti a sile," dodal bývalý šprintér.

Jeden z najskúsenejších bude Ladislav Noskovič, taktiež bývalý šprintér: "Z posádky mám dobrý pocit, chalanov poznám. Ja som pri boboch osem rokov a jazdil som s rôznymi ľuďmi, Radka Matouška vnímam ako skvelého pilota s obrovskými skúsenosťami. Pri boboch platí poučka úspešnosti, 40 percent skúseností pilota, 30 percent štart a 30 percent materiálno-technické vybavenie bobu. Nový špičkový model dokáže stlačiť na jednu jazdu čas 0,10 - 0,20 sekundy, pri štyroch jazdách sa to znásobuje. V kvalifikácii na olympiádu by nás potešili umiestenia v prvej desiatke na Európskom pohári. Bude to tvrdé, v dvojboboch sa stretne obyčajne 35 - 40 štartujúcich, v olympijskej sezóne aj viac. V štvorboboch rátajme s 25 až 30 posádkami, čiže treba zabojovať, aby sme sa umiestňovali do 15. miesta."



Snom slovenských bobistov je olympijský Pjongčang, ZOH zažil vo svojej kariére jedine Lukáš Kožienka. "O našich šanciach ma presviedča doterajšia príprava, rýchlostné a silové parametre. Vieme sa zlepšiť v naskakovaní, vo výjazdovej rýchlosti, lepšie nachystať boby, zmeniť nože," uviedol Ladislav Noskovič.

Pilot Radek Matoušek označil za najťažšie skombinovať nasadenie so samotnou jazdou: "Treba skĺbiť letnú prípravu so zimou. Na trenažéri to môže byť dobré, no už na samotnej ľadovej dráhe vás niečo, ako napríklad hlava, zablokuje."



Bobistov obavy neprenasledujú, tvrdí Radek Matoušek: "Nepripúšťam si ich. Teraz som rád, že nás Dukla podporila a papierovo sme všetko zvládli tak, že sa nám sezóna môže začať, v sobotu odchádzame do Lotyšska. Štartovať budeme výlučne v seriáli Európskeho pohára, dráhy poznám, verím, že sa nám cieľ podarí. Rezervy poznáme, nie vždy sa posádka zišla v príprave v plnom počte, preto sme zvolili taktiku, aby každý vedel naskakovať z rôznej pozície, čo nebýva štandardné. Keď sme boli na ľadovom trenažéri, už to vypadalo tak, že s bobom bežia bobisti, a nie atléti, takže super."

Do seriálu EP a kvalifikácie na ZOH všetky posádky vstúpia s nulou na konte. Výpočty sú jasné, z 30 miest zaplnia 21 na ZOH silné krajiny, jedno patrí usporiadateľovi a medzi zvyšných osem si trúfajú preniknúť aj slovenskí bobisti, podľa prognóz skôr v štvorbobe ako dvojbobe.