Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zimné športy

MS v biatlone: V štafetovom mixe zlaté Nemecko, Slováci až dvanásti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Branislav Račko

Slovenská štvorica pretekala bez Anastasie Kuzminovej.

Hochfilzen 9. februára (TASR) - V štafetovom mixe, úvodnej disciplíne 49. majstrovstiev sveta v biatlone, si zlato v rakúskom Hochfilzene vybojovalo Nemecko v zložení Vanessa Hinzová, Laura Dahlmeierová, Arnd Peiffer a Simon Schempp. Na 2x6 km ženskej a 2x7,5 km mužskej trati zdolalo Francúzsko o 2,2 sekundy a Rusko o 3,2. Slovenské kvarteto v zložení Paulína Fialková, Jana Gereková, Tomáš Hasilla a Martin Otčenáš dobehlo na 12. mieste, so stratou 2:07,4 min na zlaté Nemecko.

V najmladšej disciplíne MS, ktorá sa do uceleného programu zaradila v roku 2007, boli favoritmi najmä obhajcovia titulu z Francúzka, Nemecko, Nórsko i Česko, všetko krajiny, ktoré už pocit zo zlata v miešaných štafetách poznali. Slovenská štvorica sa usilovala bez Anastasie Kuzminovej. Po predchádzajúcich problémoch s virózou sa dvojnásobná olympijská víťazka rozhodla ušetriť sily a ak zdravie dovolí, sústredí sa len na individuálne vystúpenia. Vlani na MS v Holmenkollene dobehol slovenský mix až 17-ty, medailami sa ovenčili Francúzsko, Nemecko a Nórsko.

V dejisku MS si užívalo 10-tisíc divákov na tribúnach i samotní biatlonisti slnečné počasie na bode mrazu a len mierny vietor. Na štarte sa zoradilo 25 tímov a v prvej z 11 disciplín MS sa rodili dramatické chvíle najmä na strelnici, no aj na trati s rýchlym snehom.

Predvlani zlaté Česko na MS nasadilo na prvý úsek mladú Puskarčíkovú a po streľbe stojmo musela dvakrát krúžiť na trestnom okruhu. Talianky s Vittozziovou odovzdávali ako prvé, do rozpätia 10 sekúnd sa zmestilo šesť. Na druhom úseku sa zbrzdilo Nórsko s Ekhoffovou s trestným okruhom po ležke a na čele sa zásluhou Dahlmeierovej usadilo Nemecko, tesne pred Francúzskom a Talianskom. Na treťom úseku už nadvláda Nemcov v podaní Peiffera bola zrejmá a zostalo už len na finišujúcom Schemppovi, čo urobí s náskokom 21,2 sekundy na odovzdávke pred Talianskom a 46,5 pred Francúzskom. Schempp ho udržal a neohrozene dokorčuľoval za kolektívnym zlatom. O striebro vybojovali dramatický súboj Francúz Fourcade a Rus Šipulin v prospech francúzskeho rýchlika.

Slováci sa pokúsili zabojovať tak, aby sa čo najviac priblížili k top desiatke. Paulína Fialková (0+2, 0+1) rozbehla štafetu rýchlo, s úsilím nestratiť kontakt s najlepšími a v ležke musela dvakrát dobíjať. Bežecky zabojovala a na druhý úsek poslala Janu Gerekovú s odstupom 23,3 sekundy na prvé Taliansko. Gereková (0+0, 0+2) svoju úlohu s dvoma dobíjaniami zvládla a po polovici pretekov si Slovensko udržiavalo 10. miesto, so stratou na vedúci post 51,8. Tomášovi Hasillovi (0+1, 0+1) na treťom úseku sa podarilo udržať štafetu aspoň na 12. mieste (+1:40,5) a finišujúci Martin Otčenáš (0+3, 0+0) so značným zdržaním s tromi dobíjaniami v ležke ho udržal.

Tréner slovenskej reprezentácie mužov zhodnotil 12. priečku reálne. "Slušný začiatok po tom, čo sme v mixe predvádzali vo sveťáku v Östersunde, alebo vlani na MS v Holmenkollene. Aj horšie sme mohli dopadnúť, no aj lepšie, berieme to s pokorou. Aspoň sa nešlo na trestný okruh, no štafety sú také. Je to tak, ako má byť, dnes nám bolo súdené 12. miesto. Dievčatá to dobre rozbehli, my sme sa trochu motali, no v závere strieľali aj ďalší dobre, Kazachstani, Fíni, Maťo Otčenáš zvládol stojku, čiže dobre."

Výsledky

preteky miešaných štafiet na 2x6 a 2x7,5 km: 1. Nemecko (Vanessa Hinzová, Laura Dahlmeierová, Arnd Peiffer, Simon Schempp), 2. Francúzsko (Chevalierová, Dorin-Habertová, Fillon-Maillet, M. Fourcade) +2,2 (1 tr. okr.+8 dobíjaní), 3. Rusko (Podčufarovová, Akimovová, Loginov, Šipulin) 3,2 (0+4), 4. Taliansko 28,7 (0+6), 5. Ukrajina 35,6 (0+8), 6. Švédsko 41,6 (0+8), ...12. SLOVENSKO (Paulína FIALKOVÁ, Jana GEREKOVÁ, Tomáš HASILLA, Martin OTČENÁŠ) 2:07,4 (0+10)