Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

MS v biatlone: Kuzminová v šprinte ôsma, zlato získala Češka Koukalová

Na snímke slovenská biatlonistkaAnastasia Kuzminová. Foto: TASR/STA

Za víťaznou Češkou skončili Nemka Dahlmeierová a Chevalierová.

Hochfilzen 10. februára (TASR) - Češka Gabriela Koukalová sa stala majsterkou sveta v šprinte biatlonistiek. V rakúskom Hochfilzene na 7,5 km trati za ňou skončili s odstupom 4,0 sekundy strieborná Nemka Laura Dahlmeierová a 25,1 sekundy bronzová Anais Chevalierová. Výborný výkon podala aj slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá sa zaradila na 8. priečku so stratou na víťazku 44,0 sekundy. Z ďalších slovenských žien na 31. priečke skončila Paulína Fialková (+1:32,8) a na 62. Jana Gereková (+2:20,3).

Štartová listina obsahovala 101 mien a favoritky sa v nej rozptýlili až do konca. Začínala Francúzka Dorin-Habertová, predvlani zlatá v šprinte, na samom konci bola Nórka Eckhoffová, zlatá minulý rok, 96-ka zdobila Češku Koukalovú. Slovenský biatlon sa sústredil spočiatku na číslo dva, s ktorým vybehla Anastasia Kuzminová. V štafetovom mixe sa neobjavila a sústredila sa na svoju elitnú disicplínu, v ktorej sa dvakrát stala olympijskou víťazkou. Počasie sa v Hochfilzene nezmenilo, bolo slnečno, mierne nad nulou a Kuzminová na rozdiel od Dorin-Habertovej zvládla streľbu ležmo na stave číslo 15 perfektne. Fínka Mäkäräinenová zlyhala na ležke s dvoma chybami a 300 m navyše bolo veľa aj na takú skvelú bežkyňu. Úplne narovnako ako Mäkäräinenová zastrieľala aj Talianka Wiererová a bolo zrejmé, že strelnica pripravila pre biatlonistky úskalia. Zvládnuť točivý vietor nebolo jednoduché, o to viac sa zvyšovali šance Kuzminovej. V streľbe stojmo síce minula hneď prvý terč, no vzhľadom na vývoj mohla pomýšľať na cenné umiestenie. Mikrosúboj s Dorin-Habertovou napokon dopadol tesne lepšie pre Francúzku o 1,2 sekundy. Poradie v cieli sa na najvyšších priečkach začalo meniť a keďže odstupy veľké neboli, o to viac mrzel jeden nepresný výstrel Kuzminovej. Keby sa mu vyhla, mohla skončiť bronzová, no umiestenie v top desiatke, piate najlepšie na MS v kariére, je po útrapách so zdravím neobyčajne cenné.

Anastasia Kuzminová vydala zo seba všetko a bolo obdivuhodné ako sa po chorobe dostala do formy. "Mrzí má ten jeden netrafený terč v stojke, asi som to neudýchala, predsa len mi choroba ubrala na silách," povedala pre RTVS. "Na pódium bolo treba zastrieľať dve nuly, no ja som spokojná. Bežecky som sa cítila dobre, streľba ležmo ma povzbudila. Trochu sa bolo treba zamyslieť na strelnici, ktorý stav si vyberiete, pretože fúkal točivý vietor," dodala Kuzminová.

Maximálnu spokojnosť vyjadril aj manžel a tréner Daniel Kuzmin: "S tými problémami, čo mala, podala obdivuhodný výkon. Ešte minulý týždeň sme riešili, či vôbec na šampionát pôjdeme, len v pondelok bola u lekára, aby odobril jej štart. Teraz je jasné, že ďalšou výzvou bude stíhačka, a potom sa rozhodneme ako ďalej."

Anastasia Kuzminová si splnila cieľ, byť v top desiatke. "Minimum sme už urobili a ideme ďalej. Po stíhačke sa rozhodneme, či pôjdeme vytrvalostné preteky a nakoniec máme ešte k dispozícii mass štart, pretože je zrejmé, že sa tam kvalifikovala," uviedol Kuzmin.

Anastasia Kuzminová sa mimo biatlonu naplno v Hochfilzene venuje dieťaťu. "Jasné, Olíviu máme so sebou, Nasťa ju ešte dojčí," dodal Daniel Kuzmin a pokračoval: "Niekto by aj mohol povedať, že keby... Keby trafila aj ten jeden nevybielený stojkový terč, bola by bronzová. My sa však na keby nehráme. Sme šťastní z toho, čo dosiahla. Správne sme sa rozhodli, že ju nasadíme do prvej skupiny, aj sme uvažovali, či do druhej, no aspoň to mala rýchlo za sebou a po takom výkone si mohla užívať spokojnosť."

Nemka Dahlmeierová zvládla obe streľby s istotou, na medzičase bola prvá a len potvrdila svoju veľkú formu zo Svetového pohára. V cieli z prvej priečky už len mohla sledovať svoju najväčšiu konkurentku Češku Koukalovú, na medzičasoch najrýchlejšiu. Zostávalo jej len zvládnuť bezchybne streľbu stojmo, nervy si v nej udržala a na medzičase mala k dobru pred Dahlmeierovou 10,5 sekundy. Češka si už náskok vziať nenechala a v 27 rokoch sa radovala zo životného úspechu, premiérového titulu majsterky sveta v individuálnych pretekoch.

Zo známych mien stroskotala na streľbe stojmo Bieloruska Domračevová s tromi nepresnými výstrelmi, Češka Vítková nazbierala až päť trestných okruhov, Nemka Hammerschmidtová štyri, Francúzka Braisazová tri.

Z ďalších Sloveniek Jana Gereková (1-2) netrafila tretí ležkový terč, v stoji druhý a štvrtý, dovedna si tak pridala na trestných okruhoch 450 metrov. Paulína Fialková (2-0) s číslom 80 nevybielila v ležke druhý a tretí terč, v stoji si zachovala istú ruku a po veľmi dobrom behu jej patrilo 31. miesto.

Výsledky:

šprint žien na 7,5 km: 1. Gabriela Koukalová (ČR) 19:12,6 min (0 tr. okr.),
2. Laura Dahlmeierová (Nem.) +4,0 s (0),
3. Anais Chevalierová (Fr.) +25,1 (0),
4. Lisa Vittozziová +25,3 (0),
5. Federica Sanfilippová (obe Tal.) +31,9 (0),
6. Vanessa Hinzová (Nem.) +37,9 (0),
7. Marie Dorin-Habertová (Fr.) +42,8 (1),
8. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) +44,0 (1),
9. Celia Aymonierová (Fr.) +53,9 (1),
10. Anastasia Merkušynová (Ukr.) +55,3 (0),
... 31. Paulína FIALKOVÁ +1:32,8 (2),
62. Jana GEREKOVÁ (obe SR) +2:20,3 (3)