Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Zimná údržba ciest v Žilinskom kraji stála viac ako 6 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Oveľa tuhšia zima sa podľa riaditeľa Odboru dopravy a regionálneho rozvoja Úradu ŽSK Ivana Mokrého odzrkadlila aj vo zvýšenej spotrebe inertného a chemického posypového materiálu o viac ako 50 %.

Žilina 28. apríla (TASR) – Celkové náklady na údržbu ciest I., II. a III. triedy v Žilinskom kraji počas nedávno skončenej zimnej sezóny dosiahli 6,08 milióna eur s DPH. Predchádzajúca nadpriemerne mierna a teplá zima si vyžiadala 3,71 milióna eur s DPH.

"Zaznamenali sme výrazne viac skutočne zimných dní napriek tomu, že v novembri a decembri bolo minimum výkonov zimnej údržby. Pravá zima sa začala až v januári, no definitívne sa skončila až v polovici apríla," zhodnotil riaditeľ Odboru dopravy a regionálneho rozvoja Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Ivan Mokrý.

Oveľa tuhšia zima sa podľa neho odzrkadlila aj vo zvýšenej spotrebe inertného a chemického posypového materiálu o viac ako 50 %. "Až v takej miere sa to neprejavilo v nákladoch, lebo sme mali veľké zásoby posypového materiálu ušetreného počas predchádzajúcej miernej zimy," spresnil Mokrý.

Inertného posypového materiálu sa spotrebovalo 30.043 ton a chemického 4856 ton. V piatich regionálnych závodoch Správy ciest ŽSK zabezpečovali zimnú údržbu 479 kilometrov ciest I. a 1363 kilometrov II. a III. triedy tri stovky výkonných pracovníkov pomocou 115 posýpacích vozidiel s radlicami na odhŕňanie snehu a množstva ďalších špeciálnych mechanizmov.