Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

V Žilinskom kraji budú spomienkové oslavy na SNP na mnohých miestach

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár. Foto: TASR

Podľa predsedu kraja treba urobiť všetko pre to, aby tradíciu osláv tohto veľmi významného medzníka slovenských dejín rozvíjali aj ďalšie generácie Slovákov.

Žilina 25. augusta (TASR) – Spomienkové oslavy pri príležitosti 71. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) sa na území Žilinského kraja uskutočnia na viacerých miestach. Tradične vyvrcholia v piatok 28. augusta o 16.00 h pri Pamätníku francúzskych partizánov na vrchu Zvonica neďaleko Strečna.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár zdôraznil, že treba urobiť všetko pre to, aby tradíciu osláv tohto veľmi významného medzníka slovenských dejín rozvíjali aj ďalšie generácie Slovákov. „Ak si nebudeme vážiť tých, ktorí pripravovali SNP a bojovali v ňom, nebudeme si vážiť ani našu štátnosť,“ prízvukoval.

„Nadčasový odkaz SNP je mimoriadne dôležitou súčasťou budovania zdravého vlastenectva mladých ľudí, ktorí poznajú vojnu len sprostredkovane z rozprávania prastarých rodičov. Preto je skvelé, že mnohé naše mestá a obce udržujú túto tradíciu organizovania spomienkových osláv,“ skonštatoval Blanár.

Regionálne oslavy SNP za účasti štátnych predstaviteľov a zástupcov veľvyslanectiev zúčastnených krajín sa okrem spomínaného pamätníka ťažkej bitky o strečniansku tiesňavu uskutočnia už aj o deň skôr, vo štvrtok 27. augusta o 11.00 h pri Pamätníku 1. československej partizánskej brigády Jána Žižku v Makove.