Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Žilinskí leteckí záchranári zasahovali pri infarktoch aj úraze chlapca

Ilustračné foto Foto: TASR

Pomoc leteckých záchranárov potreboval v pondelok aj šesťročný chlapec, ktorého v lesnom teréne v obci Zázrivá privalil strom.

Žilina 9. apríla (TASR) - Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny zasahovala v priebehu pondelka pri dvoch pacientoch s akútnym infarktom myokardu a vážnom úraze šesťročného chlapca, ktorého v lesnom teréne privalil strom. TASR informovala hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková.

V dopoludňajších hodinách boli leteckí záchranári požiadaní o transport pre pacienta s kardiálnym zlyhaním z nemocnice v Liptovskom Mikuláši na vyššie špecializované pracovisko – Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici.

Popoludní prišla výzva o pomoc pre 88-ročného muža do obce Štiavnik v okrese Bytča, ktorý doma náhle skolaboval a upadol do bezvedomia. "Na mieste ho musela resuscitovať rýchla zdravotná pomoc, následne v oživovaní pokračoval aj lekár leteckých záchranárov. Muža previezli na futbalové ihrisko, kde bol preložený na palubu vrtuľníka a na umelej pľúcnej ventilácii ho v stabilizovanom stave previezli do Univerzitnej nemocnice v Martine," uviedla Hopjaková.

Pomoc leteckých záchranárov potreboval v pondelok aj šesťročný chlapec, ktorého v lesnom teréne v obci Zázrivá, okres Dolný Kubín, privalil strom, následkom čoho utrpel poranenie hlavy a chrbtice a bolo uňho podozrenie na vnútrobrušné poranenie. Záchranársky vrtuľník pristál na lúke v blízkosti miesta udalosti.

"Lekár leteckých záchranárov si do svojej starostlivosti prevzal malého pacienta od rýchlej zdravotnej pomoci, poskytol mu ďalšie neodkladné zdravotné ošetrenie a po preložení na palubu ho leteckí záchranári v stabilizovanom stave previezli na Detské oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny do Univerzitnej nemocnice v Martine," uzavrela Hopjaková.