Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Žilinčania môžu počas týždňa mobility cestovať MHD jeden deň zadarmo

Ilustračná snímka. Foto: Facebook Žilina - mesto s tvárou

Počas celého týždňa bude pre Žilinčanov pripravených množstvo podujatí s cieľom zdôrazňovať výhody čistejších spôsobov dopravy.

Žilina 17. septembra (TASR) – Žilinčania môžu cestovať v piatok (21.9.) MHD zadarmo v rámci Európskeho týždňa mobility, ktorý nabáda európske mestá zavádzať opatrenia zamerané na udržateľnú dopravu a popularizovať verejnú dopravu ako alternatívu k individuálnej automobilovej preprave. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Doplnila, že hlavnou témou podujatia je heslo "kombinuj a choď". "Teda kombinácia a integrácia dopravy. Počas celého týždňa bude pre Žilinčanov pripravených množstvo podujatí s cieľom zdôrazňovať výhody čistejších spôsobov dopravy. Európsky týždeň mobility odštartoval v sobotu (15.9.) na Dni otvorených dverí Dopravného podniku mesta Žiliny (DPMŽ), kde sa návštevníci dozvedeli o výhodách cestovania verejnou dopravou," uviedla Zigová.

V utorok (18.9.) sa podľa nej môžu cyklisti na bulvári v ranných hodinách tešiť na cykloraňajky. "Zdravé a chutné menu sa bude podávať na moste na Ulici Antona Bernoláka. Naprázdno neobídu v tento deň ani cestujúci MHD. Na vybraných autobusových zastávkach čaká malé občerstvenie aj na nich. Cieľom týchto akcií je odmeniť cyklistov a cestujúcich MHD a preskúmať odkiaľ a kam cestujú," dodala Zigová.

Na Námestí Andreja Hlinku sa v stredu (19.9.) uskutoční deň zdravého ovzdušia. "Mesto Žilina a Žilinská univerzita si v rámci projektu AIR TRITIA pripravili pre verejnosť bohatý program, zameraný na ochranu životného prostredia, monitorovanie kvality ovzdušia, správne vykurovanie, nízkouhlíkovú mobilitu, elektromobilitu či pešiu dopravu," ozrejmil vedúci oddelenia mobility Mestského úradu v Žiline Ľuboš Slebodník.

Na záver Európskeho týždňa mobility bude Veľká jesenná cyklojazda. "Cyklisti prejazdom upozornia vodičov na to, že sú riadnymi účastníkmi cestnej premávky a treba na nich brať ohľad. Mesto Žilina si uvedomuje potrebu riešenia udržateľnej mestskej mobility v dôsledku nárastu počtu motorových vozidiel. Motivovaním obyvateľov, aby si volili alternatívne spôsoby prepravy, akými sú chôdza či cyklistika, možno znížiť emisie uhlíka, zlepšiť kvalitu ovzdušia a urobiť z mestských častí lepšie miesto pre život a prácu," uzavrela Zigová.