Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský kraj buduje na neprehľadných križovatkách ostrovčeky

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Víťazný dodávateľ ponúkol technológiu betónových obrubníkov, ktoré sa lepia priamo na vozovku.

Žilina 12. novembra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) začal budovať na viacerých neprehľadných križovatkách bezpečnostné ostrovčeky, ktoré doplnia vodorovné dopravné značenie. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

"Vodorovné dopravné značenie je nedostačujúce najmä v zime, keď napadne vrstva snehu. Ostrovčeky budú doplnené o zvislé dopravné značenie, vďaka čomu sa budú môcť vodiči lepšie orientovať v neprehľadných križovatkách. ŽSK sa tak chce vyvarovať kolíznym situáciám, dopravným nehodám a chce zabezpečiť bezpečný a plynulý prejazd vozidiel týmito križovatkami," uviedla Remencová.

Víťazný dodávateľ podľa nej ponúkol technológiu betónových obrubníkov, ktoré sa lepia priamo na vozovku. "Bez akéhokoľvek zásahu do jej konštrukcie a pri dodržaní všetkých štandardov. Je to jednoduchšia, lacnejšia a hlavne rýchlejšia technológia s minimálnym dosahom na dopravu počas realizácie. Obrubníky sú natreté červeno-bielou reflexnou farbou pre lepšiu viditeľnosť. Všetky projekty schválili dopravní policajti," doplnila hovorkyňa ŽSK.

"Prvý takýto ostrovček sme vybudovali v Zubrohlave a stretol sa s dobrou odozvou. Na tento mesiac máme naplánovaných šesť nových ostrovčekov. Ďalšie križovatky sú v pláne už na budúci rok a ak sa stihne zrealizovať súťaž, niečo vybudujeme ešte aj tento rok," povedal podpredseda ŽSK Igor Janckulík.

Do konca mesiaca budú nové ostrovčeky na šiestich križovatkách v obciach Ľubeľa, Partizánska Ľupča, Benice, Moškovec, Turie a Kraľovany. "Celková suma šiestich ostrovčekov je približne 60.000 eur s DPH, vrátane prípravy a obstarania projektovej dokumentácie," dodala hovorkyňa ŽSK.