Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Žilina rozšíri možnosť prípravy bezlepkovej stravy pre školákov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dotácia umožní obnovu poškodeného zariadenia na prípravu bezlepkovej stravy, ktoré využíva školská jedáleň pri Základnej škole (ZŠ) Martinská od roku 2010.

Žilina 21. mája (TASR) – Možnosť prípravy bezlepkovej stravy pre všetky deti zo žilinských základných a materských škôl rozšíri mesto Žilina vďaka dotácii vo výške 5000 eur z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky (SR) v rámci projektu Zdravie na tanieri 2016. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Dotácia podľa neho umožní obnovu poškodeného zariadenia na prípravu bezlepkovej stravy, ktoré využíva školská jedáleň pri Základnej škole (ZŠ) Martinská od roku 2010. "Okrem deviatich žiakov zo ZŠ Martinská zabezpečuje jedáleň stravu pre ďalších 32 žiakov z iných 13 základných, ale aj siedmich materských škôl. Aj pre tie, ktoré nie sú v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina. Vytváraním vhodných podmienok pre prípravu stravy pre deti so špeciálnymi stravovacími potrebami pomôžeme ovplyvniť ich zdravotný stav a uľahčiť neľahkú situáciu rodičom, ktorí sú za túto aktivitu veľmi vďační," uviedol Čorba.

"Bezlepková diéta je celoživotná a zvlášť dôležité je jej dodržiavanie počas rastu. Preto sa projekt 'Podpora zdravého stravovania detí s celiakiou v základných a materských školách v Žiline' snaží pomôcť deťom s týmto ochorením vytvorením podmienok na ich zdravé stravovanie aj v školskom prostredí,"
podotkol hovorca mesta Žilina.

Doplnil, že v rámci výzvy na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácií k projektu "Zdravie na tanieri 2016" dostalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR 104 projektov s požiadavkou na 109.455 eur na ich realizáciu. Z podaných projektov medzirezortná komisia pre výber a hodnotenie projektov vybrala 27 s výškou finančného príspevku 77.000 eur, dodal Čorba.