Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

V Žiline bude aj protest proti xenofóbii a rasizmu

Žilina, centrum. Foto: Pozicovnabicyklov.sk

Pozývame všetkých účasťou podporiť odblokovanie (nášho) Slovenska od komplexov nadradenost, uviedol riaditeľ kultúrneho centra.

Žilina 9. júla (TASR) – Nesúhlas so zhromaždením proti imigrantom, islamu a Európskej únii (EÚ), ktoré sa uskutoční v sobotu 11. júla na Námestí Andreja Hlinku v Žiline má v rovnaký deň vyjadriť protest na Mariánskom námestí v Žiline. TASR o tom informoval riaditeľ kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie Marek Adamov.

„Po udalostiach z ich nedávneho podobného protestu v Bratislave nechceme, aby sa niečo podobné udialo v našom meste. Chceme ich vysmiať a tiež ukázať im, že náckov v Žiline nechceme a nebudeme tolerovať. Že nás je dosť, normálnych a slušných ľudí. Protestujeme proti šíreniu kultúry strachu a zaberaniu verejného priestoru na Slovensku prejavmi xenofóbie, rasizmu a nenávisti. Pozývame všetkých účasťou podporiť odblokovanie (nášho) Slovenska od komplexov nadradenosti. Žilina je otvorené mesto a jednorazové prejavy nezmyselnej hystérie na tom nič nezmenia,“ uviedol Adamov.

Protest sa uskutoční v rovnakom čase ako zhromaždenie proti imigrantom, islamu a Európskej únii. „Ale na Mariánskom námestí, aby nedošlo k stretom a nebola ohrozená bezpečnosť. Bude mať pokojnú formu stretnutia a pôjde najmä o vyjadrenie nesúhlasu so xenofóbnymi a rasistickými názormi. Program zverejníme na sociálnej sieti a na webovej stránke www.stanica.sk,“ informoval Adamov.

Doplnil, že súčasťou protestu bude neformálna verejná zbierka. „Chceme v nej prispieť vybranej organizácii, ktorá sa venuje práci s utečencami, jedným eurom za každého účastníka kotlebovského zhromaždenia a tak ospravedlniť konanie takéhoto zhromaždenia v našom meste. Financiami prispeje Stanica Žilina-Záriečie, Mestské divadlo Žilina aj jednotlivci podieľajúci sa na našom proteste. Oslovili sme aj trenčiansky festival Bažant Pohoda, na ktorom sa stretávajú v rovnakom čase otvorení, tolerantní a slobodní ľudia,“ dodal riaditeľ kultúrneho centra Stanica.

Polícia prijala viacero opatrení

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru (KR PZ) v Žiline prijalo v súvislosti so zhromaždením proti utečencom, islamizácii a politike Európskej únie, ktoré sa má konať v sobotu 11. júla od 12.00 do 18.00 h na Námestí Andreja Hlinku v Žiline, niekoľko bezpečnostných opatrení. TASR o tom informovala hovorkyňa KR PZ v Žiline Jana Balogová.

"Polícia vyzýva občanov, ktorí bývajú či zdržiavajú sa v blízkosti Námestia Andreja Hlinku v Žiline, a vodičov, smerujúcich v sobotu popoludní do tejto časti centra mesta, aby v záujme ochrany svojho majetku využili na parkovanie blízke parkovacie domy, prípadne parkovali vozidlá mimo tejto lokality mesta. Ďalej vyzývame občanov, aby v záujme bezpečnosti, ochrany života, zdravia a majetku, zvážili prítomnosť, ako aj pohyb v popoludňajších hodinách v okolí Námestia Andreja Hlinku v Žiline. A ak to nie je nevyhnutne potrebné, aby sa v čase konania podujatia tejto časti mesta vyhli," zdôraznila krajská policajná hovorkyňa.

Sobotňajšie podujatie bude podľa nej monitorovať dostatočný počet policajtov a pripravené budú aj technické prostriedky, s pomocou ktorých bude polícia dohliadať na zabezpečenie verejného poriadku, ochranu života, zdravia a majetku občanov. "V prípade, ak sa charakter podujatia podstatne odkloní od oznámeného účelu, bude polícia postupovať v súlade so zákonom. Polícia zároveň vyzýva občanov, ktorí sa mienia zúčastniť zhromaždenia a využiť právo vyjadriť svoj názor, aby nenarúšali verejný poriadok a neporušovali povinnosti, vyplývajúce zo všeobecne záväzných právnych predpisov," podotkla Balogová.

Upozornila, že ak dôjde k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zaistenie nápravy a obnovenie verejného poriadku.