Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V žilinskej fakultnej nemocnici zrekonštruovali štyri oddelenia

Automobilka Kia Motors Slovakia s.r.o. prostredníctvom svojho nadačného fondu Pontis podporila rekonštrukciu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. V Žiline 25. novembra 2015. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Z celkovej sumy zrekonštruovali nielen nemocničné priestory, ale časť finančných prostriedkov použili na nákup polohovateľných postelí a ďalšieho vybavenia izieb pre pacientov.

Žilina 25. novembra (TASR) – Po ukončení rekonštrukcie dnes odovzdali do užívania štyri vynovené oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline - pediatriu, oftalmológiu, otorinolaryngológiu a liečebňu dlhodobo chorých predstavitelia spoločnosti Kia Motors Slovakia.

"Spoločnosť Kia Motors Slovakia prostredníctvom nadačného fondu v Nadácii Pontis na prvú fázu rekonštrukcie žilinskej nemocnice preinvestovala celkovo 370.000 eur. Prvú fázu rekonštrukcie sme začali v júni tohto roka a ukončili sme ju koncom októbra," informoval na tlačovej konferencii hovorca spoločnosti Jozef Bačé.

Doplnil, že z celkovej sumy zrekonštruovali nielen nemocničné priestory, ale časť finančných prostriedkov použili na nákup polohovateľných postelí a ďalšieho vybavenia izieb pre pacientov. "Zatiaľ čo prvú fázu projektu realizovala spoločnosť Kia cez svoj nadačný fond v Nadácii Pontis, druhú fázu bude od januára 2016 zastrešovať výlučne prostredníctvom vlastnej novozriadenej nadácie," uviedol Bačé.



"Najväčší prínos rekonštrukcie nemocnice vidím v pocitoch pacientov, ktorí sa budú vďaka zrekonštruovaným priestorom cítiť pohodlnejšie. Prijímame množstvo pozitívnych ohlasov nielen od rodičov detských pacientov, ale aj od dospelých. Ľudia poznajú dlhoročný nedostatočný technický stav jednotlivých oddelení a ich ohlasy sú mnohokrát v superlatívoch," povedal riaditeľ FNsP v Žiline Ivan Mačuga.

Automobilka finančne i technicky zabezpečila výmenu 16 interiérových a exteriérových dverí, 212 okien aj prestavbu balkónov na štyroch zrekonštruovaných oddeleniach. Počas stavebných úprav použili 403,22 štvorcových metrov (m2) zábradlia a položili 1236,8 m2 PVC. "Rekonštrukcia žilinskej nemocnice predstavuje pre našu spoločnosť ďalší z dlhodobých projektov. Naším cieľom je zlepšenie podmienok nielen pre samotných pacientov, ale aj zdravotnícky personál. Starostlivosť o chorých ľudí nie je pre nich len zamestnaním, ale aj životným poslaním. Aj toto bol jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli zamerať oblasť spoločensky zodpovedného podnikania práve na oblasť zdravia," povedal prezident a CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia Eek-Hee Lee.

Riaditeľovi FNsP zároveň odovzdal symbolický šek na ďalších 350.000 eur. "V našom úsilí pomôcť zrekonštruovať ďalšie oddelenia v žilinskej nemocnici budeme pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Pre roky 2016 a 2017 sme vyčlenili 350.000 eur, vďaka ktorým by sa malo dorekonštruovať oddelenie pediatrie, liečebne dlhodobo chorých, mali by sa urobiť terénne úpravy na výstavbu detského parku. A začneme aj s rekonštrukciou urológie," uzatvoril Bačé.