Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Žilina vyhlásila mimoriadnu situáciu na moste Zlatné pri Strečne

Ilustračné foto Foto: TASR

Vodiči musia v období uzavretia mosta pripraviť na spomalenie dopravy.

Žilina 4. apríla (TASR) – Mesto Žilina dnes vyhlásilo mimoriadnu situáciu na moste Zlatné, ktorý sa nachádza na hranici katastrov mesta Žilina a obce Strečno na ceste I/18. Po zasadnutí krízového štábu o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Podľa námestníka pre správu a prevádzku ciest Slovenskej správy ciest (SSC) - Investičnej výstavby a správy ciest (IVSC) Žilina Mariána Pikuliaka opravovali most na ceste medzi Žilinou a Martinom pre havarijný stav už v roku 2012, pričom v jednom smere využili obchádzkovú trasu po ceste III. triedy smerom na Stráňavy. „Mali sme v tomto úseku veľké problémy so zjazdnosťou. Pretože stavebno-technický stav cesty nestačí na prenesenie dopravy, ktorá je na ceste I/18. Keďže stav mosta je nepredvídateľný, potrebujeme začať proces opravy obchádzkovej trasy už v týchto dňoch, aby sme mohli pred zimným obdobím vrátiť dopravu z obchádzkovej trasy na cestu I/18. Podľa návrhu projektantov by zlepšenie parametrov obchádzkovej trasy bolo asi jeden mesiac a samotná oprava mostného objektu šesť až sedem mesiacov,“ skonštatoval Pikuliak.

Doplnil, že SSC IVSC má pripravenú projektovú dokumentáciu, ktorá rieši komplexnú opravu mostného objektu Zlatné. „Konštrukčný návrh mosta sa časom ukázal ako nevyhovujúci. Bol tam vytvorený takzvaný kĺb v strede mosta. Táto konštrukčná časť vykazuje závažné nedostatky, ktoré nie je možné jednoducho odstrániť. Kompletná rekonštrukcia spočíva v odstránení tohto prvku z mostného objektu. Zjednodušene povedané, pristúpime k vyrezaniu stredovej časti, dobetónovaniu a predpätiu celého mostného objektu. Z tohto vyplýva, že most bude úplne uzavretý a bude využívaná obchádzková trasa po cestách III. triedy smerom na Stráňavy,“ uviedol Pikuliak.

Zástupkyňa riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu (KDI) Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Veronika Hoštáková uviedla, že do uzavretia mosta by mala byť pripravená obchádzková trasa po cestách III. triedy do obce Stráňavy. „Polícia dala žiadosť na jej dobudovanie ešte pred dvomi rokmi, keď sa most opravoval prvýkrát. V prípade, že most bude musieť byť uzatvorený okamžite a ešte nebudú vybudované obchádzkové trasy, požiadali sme správcu komunikácie, aby pripravil náhradnú obchádzkovú trasu. Pre ťažkú dopravu by s najväčšou pravdepodobnosťou viedla mimo Žilinského kraja. Existujúce cesty III. triedy v súčasnom technickom stave nevyhovujú pre nákladnú dopravu, ktorá je na ceste I/18,“ povedala Hoštáková.

Vodiči sa podľa nej musia v období uzavretia mosta pripraviť na spomalenie dopravy. „Aj pri vybudovaní obchádzkovej trasy bude rýchlosť nižšia ako na ceste I/18. Zároveň ich požiadame, aby boli voči sebe ohľaduplní. Samozrejme, polícia bude v prípade potreby riadiť dopravu,“ uzatvorila Hoštáková.