Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Zainteresovaní sa dohodli na postupe čistenia povodia Rajčianky

Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš

Ústretovú dohodu ocenil aj poslanec mestského zastupiteľstva Branislav Deličák.

Žilina 26. septembra (TASR) – Zástupcovia žilinskej radnice, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a Slovenského vodohospodárskeho podniku sa na pracovnom stretnutí dohodli o spoločnom postupe čistenia povodia rieky Rajčianka, ktorej brehy majú v metropole severozápadného Slovenska celkovú dĺžku 13 km.

„Hlavným dôvodom je protipovodňová ochrana, ale aj doplnková rekreačná funkcia. Vyčistenie Rajčianky nám prinesie nové možnosti napríklad na vybudovanie nových cyklotrás či náučného chodníka. Bude to dôstojné vychádzkové miesto pre všetkých Žilinčanov,“ skonštatoval viceprimátor Patrik Groma.

Ústretovú dohodu ocenil aj poslanec mestského zastupiteľstva Branislav Deličák. „Je skvelé, že sa nám spolu s vodohospodármi podarilo nájsť riešenie ako vyčistiť a pravidelne udržiavať brehy Rajčanky bez náletových drevín. Na vyčistenie nadviažu ďalšie projekty revitalizácie," priblížil Deličák.

Zároveň dodal, že úprava povodia Rajčianky je v súčasnosti nespochybniteľnou nevyhnutnosťou. Výsledkom pracovného stretnutia je aj dohoda, že ak sa vodohospodárom nepodarí vyčistiť riečne koryto svojpomocne, pomôže im mestská samospráva a tamojšie ústredie práce, ktoré zabezpečí pracovnú silu.