Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Začína sa rozsiahla rekonštrukcia cestného prieťahu Námestovom

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Plynulejšia prejazdnosť 2,5 km frekventovaného cestného úseku I/78, aj vďaka dvom novovybudovaným kruhovým križovatkám, by mala byť realitou už koncom novembra.


Námestovo 14. apríla (TASR) – Slávnostným poklepaním základného kameňa sa dnes začala rekonštrukcia cestného prieťahu hornooravským Námestovom. Oveľa plynulejšia prejazdnosť 2,5 km frekventovaného cestného úseku I/78, aj vďaka dvom novovybudovaným kruhovým križovatkám, by mala byť realitou už koncom novembra.

„Všetci Námestovčania sme nesmierne radi, že sa konečne zmení dlhodobo neúnosná, v dopravných špičkách veľakrát kritická situácia na tejto ceste. Na niekoľko mesiacov počas výstavby sa ešte budeme musieť obrniť trpezlivosťou, ale to tu bude vyzerať úplne inak, oveľa bezpečnejšie,“ uviedol primátor Ján Kadera.

Zároveň vysvetlil, že pôvodná cesta sa presunie bližšie k Oravskej priehrade, čím sa uvoľní priestor pre autobusové zastávky v obidvoch smeroch na jednej strane. „Obrovským prínosom bude hlavná kruhová križovatka, ktorá vyrieši plynulejšie napojenie cestného mosta ponad priehradu,“ kvitoval primátor Námestova.

„Určite to ocenia aj početní vodiči osobných i nákladných áut prúdiaci týmto úsekom,“
dodal pre TASR štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktor Stromček s tým, že až 25 % prostriedkov z Operačného programu Doprava je nasmerovaných prioritne do regiónov Žilinského kraja.