Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Úrad Žilinského samosprávneho kraja ozdobila výstava gladiol

Slávnostné otvorenie druhej výstavy gladiol a ďalších druhov kvetov a predstavenie novovyšľachtených gladiol v priestoroch Úradu Žilinského samosprávneho kraja. Návštevníci môžu nielen obdivovať farebné spektrum približne 500 odrôd gladiol a aranžérske práce floristiek, ale zároveň sa dozvedia mnoho užitočných rád o pestovaní a ošetrovaní gladiol. V Žiline 25. augusta 2015. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Najmä členovia martinského spolku Gladiola vystavili na obdiv viac ako päť stoviek najrôznejších, vkusne naaranžovaných odrôd.

Žilina 25. augusta (TASR) – Na prízemí sídelnej budovy Úradu Žilinského samosprávneho kraja otvorili dnes predpoludním dvojdňovú výstavu gladiol, resp. mečíkov. Najmä členovia martinského spolku Gladiola vystavili na obdiv viac ako päť stoviek najrôznejších, vkusne naaranžovaných odrôd.



„Vzhľadom na tohtoročné počasie je to pomerne veľmi veľký počet. Hoci gladioly obľubujú slnko, teplo, málo vetra, veď pochádzajú z južnej Afriky, a radi im to doprajeme, ale toto leto bol už výnimočný extrém aj pre ne,“ uviedol pre TASR dlhoročný pestovateľ a šľachtiteľ Peter Lelek.



Gladioly sa podľa neho vo vytrvalých horúčavách doslova sušili a iba tí pestovatelia, ktorí ich poctivo zalievali, dopestovali skutočne krásne záhradné kvety. „Vegetácia je mierne omeškaná, lebo aj v tomto, pre gladioly pokročilom termíne tu môžu návštevníci uvidieť nádherné kvety,“ skonštatoval.

„Slovensko je nepochybne takou malou veľmocou v pestovaní a šľachtení gladiol. Šľachtiteľov je u nás len zopár, ale viaceré naše odrody poznajú aj v zámorí,“ dodal Lelek s tým, že záujemcom radi poskytnú užitočné pestovateľské rady a vystavené kvety si budú môcť v závere výstavy kúpiť a odniesť domov.