Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Žilinský kraj

Vandali zničili v kultúrnom centre Stanica zeleň za viac ako 2000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Niekto trojročné úsilie desiatok ľudí zničil, dá sa povedať, za desať minút nejakými chemikáliami. A pozeráme sa, ako nám rastlina po rastline hynie, povedal projektový manažér Stanice.

Žilina 3. augusta (TASR) – Zeleň za viac ako 2000 eur zničili vandali v záhrade kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie. TASR o tom informoval projektový manažér Stanice Róbert Blaško.

"Už niekoľko rokov sa snažíme pod Rondlom pri kultúrnom centre Stanica vybudovať ekozáhradu a pri detskom ihrisku sme pred troma rokmi urobili zelenú stenu. Pomáhali aj firmy, dobrovoľníci. A teraz niekto trojročné úsilie desiatok ľudí zničil, dá sa povedať, za desať minút nejakými chemikáliami. A pozeráme sa, ako nám rastlina po rastline hynie," povedal projektový manažér Stanice.

Kultúrne centrum podľa neho pripravuje trestné oznámenie. "Aj keď to už situáciu nevráti späť. Nevieme, či to pôjde obnoviť, ani koľko chémie tam išlo. Počkáme a pravdepodobne budeme musieť na jeseň nanovo urobiť výsadbu a pustiť sa do budovania zelene. Bude trvať niekoľko rokov, kým narastú nové rastliny," podotkol Blaško.

Doplnil, že na výsadbe a údržbe parku sa v posledných rokoch podieľalo 25 dobrovoľníkov, najmä mladých ľudí v rámci programu Európska dobrovoľnícka služba. "Pomáhali aj pracovníci miestnych firiem, napríklad z Kia Motors Slovakia a Johnson Controls. Zelená stena na múre Rondla plní viaceré funkcie – tlmí hluk, zachytáva prach, zlepšuje ovzdušie. Okrem toho sa Stanica stará o údržbu priľahlého parku. Využívame ho na letné denné tábory a vzdelávanie školákov základných škôl. Môžu sa tu naučiť viac o fungovaní ekosystémov. Spoločne s Ekocentrom Lesopark tu chováme aj mestské včely, aby deti lepšie porozumeli prírode a vytvorili si k nej pozitívny vzťah. Momentálne sa pripravujeme na certifikáciu parku v kategórii ekozáhrady," uviedol projektový manažér Stanice.

Zeleň zničili vandali na pozemkoch, ktoré prenajíma kultúrnemu centru Stanica mesto Žilina a už v minulosti zaevidovalo zvyšovanie neporiadku a vandalizmus v súvislosti s graffiti zónou pod Rondlom. "Ak sa budú podobné incidenty opakovať, mesto Žilina zvažuje zrušenie legálnej graffiti zóny pod nadjazdom. Pretože dochádza k ničeniu zelene a aj ničeniu osvetlenia v pešom podchode," upozornila vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu (MsÚ) v Žiline Ingrid Dolníková.

Stanicu navštívi ročne viac ako 30.000 ľudí. "Okrem Žilinčanov sem chodievajú umelci a diváci z celého sveta. Koná sa tu množstvo vzdelávacích a tvorivých dielní, prednášok, premietaní filmov, festivalov, koncertov a ďalších komunitných akcií. Stanica vznikla ako dobrovoľnícka iniciatíva viacerých Žilinčanov, funguje od roku 2003 a jej tím momentálne rekonštruuje národnú kultúrnu pamiatku Nová synagóga," uzavrel Blaško.