Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

V pohoriach Tatier aktuálne prevláda prvý lavínový stupeň

Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ráno bolo na horách premenlivé počasie. Mierne sa ochladilo, teploty sa pohybovali od mínus jedného stupňa Celzia do šiestich stupňov.

Liptovský Hrádok 18. apríla (TASR) – V pohoriach Tatier aktuálne prevláda malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej a Malej Fatre vzhľadom k nesúvislej snehovej pokrývke lavínové nebezpečenstvo nehrozí. TASR o tom informoval Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Lavínová aktivita sa vyskytuje najmä okolo obeda a popoludnia. Od nadmorskej výšky 1700 metrov očakávame mokrého snehové zosuvy, prípadne základové lavíny,“ upozornil Biskupič.

Ráno bolo na horách premenlivé počasie. Mierne sa ochladilo, teploty sa pohybovali od mínus jedného stupňa Celzia do šiestich stupňov. Povrch snehovej pokrývky je podľa Biskupiča rôznorodý. „Vo vrcholových miestach a na miestach, kde vietor prekonával terénne prekážky, je vyfúkaný na podkladovú ľadovú vrstvu,“ uviedol. Doplnil, že sneh je zrána premrznutý, v priebehu dňa kašovatie, stráca stabilitu a nie je nosný, ale veľmi brodivý.