Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Múzeu slovenskej dediny pochovali basu folkloristi z Prečína

Fašiangovú atmosféru na dedine dnes priblížilo prvé tohtoročné podujatie v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine pod názvom Už sa fašiang kráti. Program pripravili členovia folklórnej skupiny Limbora z Prečína a o zábavu sa postarali maškary zo širokého okolia. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Fašiangovú atmosféru na dedine dnes priblížilo prvé tohtoročné podujatie v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine pod názvom Už sa fašiang kráti.

Martin 15. februára (TASR) – Fašiangovú atmosféru na dedine dnes priblížilo prvé tohtoročné podujatie v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine pod názvom Už sa fašiang kráti.

Vo fašiangovom sprievode si návštevníci mohli podľa kultúrno-propagačnej manažérky Múzea slovenskej dediny SNM v Martine Jaroslavy Ďurdíkovej zaspievať a zatancovať s maskami voľných zoskupení Škaredá Streda a Nádsadie Martin. Folklórna skupina Limbora z Prečína pri Považskej Bystrici sa predstavila s programom Chodzenie po kláce a za náreku plačiek a veselej muziky pochovala basu, ktorá bude odpočívať až do vzkriesenia po Veľkej noci, uviedla Ďurdíková.

„Fašiangy boli obdobím veselia, kedy sa všetko mohlo. Bolo to obdobie svadieb, zakáľačiek, bujarej veselosti. Zvyčajne sa ženy obliekali za chlapov, muži za ženy. Alebo boli rôzne zvieracie masky – turoň, medveď. Potom také, ktoré vyjadrovali žiadosť o prosperitu, napríklad sitárik. Alebo slamenár, postava celá obalená do slamy. Nechýbali chlap v koši či jazdec na drevenom koni,“ povedala kultúrno-propagačná manažérka Múzea slovenskej dediny SNM v Martine.

Doplnila, že maskovaní návštevníci mali vstup voľný. „Pripravené boli fašiangové špeciality, čajovňa, občerstvenie v krčme z Oravskej Polhory a ukážky remeselnej výroby spojené s predajom. Každý päťdesiaty návštevník dostal voľnú vstupenku na rok 2015 do všetkých expozícií SNM v Martine,“ uzatvorila Ďurdíková.