Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V martinskej časti Pltníky poklepali základný kameň športového areálu

Poklepaním základného kameňa sa v pondelok 12. augusta 2019 oficiálne začala výstavba nového športového areálu v martinskej lokalite Pltníky. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Prvá etapa výstavby bude stáť zhruba 1,6 milióna eur, z čoho pol miliónom eur prispeje Slovenský futbalový zväz (SFZ).

Martin 12. augusta (TASR) – Poklepaním základného kameňa sa v pondelok oficiálne začala výstavba nového športového areálu v martinskej lokalite Pltníky. V prvej etape tu vyrastie moderné futbalové ihrisko s umelou trávou, tribúny, zázemie i parkovisko. Podľa martinského primátora Jána Danka je to za ostatné roky najvýznamnejšia akcia, ktorá sa v meste začína.

Prvá etapa výstavby bude stáť zhruba 1,6 milióna eur, z čoho pol miliónom eur prispeje Slovenský futbalový zväz (SFZ). „Futbalové ihrisko musí byť do konca roka odovzdané a skolaudované. Tých 500.000 eur, ktoré nám futbalový zväz ponúka, by sme inak nedostali. Ďalšie časti, ako je tribúna, parkovisko, šatne a zázemie by mali byť dokončené do roka,“ priblížil Danko.

Martinský primátor verí, že sa začína nová éra miesta, ktoré bude určené nielen pre futbal. Pokiaľ sa samospráve podarí získať finančné prostriedky, ktoré sú elokované cez ministerstvo školstva, v areáli by mala pribudnúť aj multifunkčná športová hala. Vznikol by tak priestor aj pre ďalšie športy, ako je hádzaná, basketbal či volejbal. „Pripravený projekt je zhruba za 3,6 milióna eur, no verím, že to bude o niečo lacnejšie. Zatiaľ je to len hrubý nástrel,“ povedal Danko.

Podľa podpredsedu Stredoslovenského futbalového zväzu Igora Krška robí MŠK Fomat Martin už niekoľko rokov veľmi dobrú prácu s mládežou a pokiaľ nemajú svoje ihrisko, je to problém. „Základom pre futbal a fungovanie klubov je infraštruktúra. Preto toto ihrisko, ktoré tu začali budovať ako začiatok budúcej etapy, znamená pre Martin - a hlavne pre mládež - veľmi veľa. Konečne budú mať dôstojný stánok na trénovanie a svoj rozvoj,“ skonštatoval.

Ihrisko bude podľa Gregoryho Deltona z vedenia MŠK Fomat odovzdané do konca októbra. „Uľahčí nám to celý tréningový proces. Máme viac ako 380 detí, pre ktoré je dôležité, aby boli tu, v meste. Momentálne trénujeme v okolí Martina - v Sučanoch, na Bystričke, Sklabini či Žabokrekoch. Nie je to jednoduché, 80 percent detí je z mesta Martin, preto je aj pre nich lepšie mať stabilnú tréningovú plochu,“ priblížil Delton. Doplnil, že nové tréningové ihrisko priláka k športu viac detí. Ako súčasť areálu má vzniknúť aj pumptrack či spojenie s cyklotrasou Martin - Vrútky.