Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

V Dolnom Kubíne si pripomenú 110. výročie narodenia T. H. Florina

Na snímke Theo Herkeľ Florin. Foto: Osobnosti.oravskakniznica.sk

Spomienkové podujatie sa koná v rámci cyklu Rodom a srdcom z Oravy, ktorým Oravské kultúrne stredisko dlhodobo prezentuje a propaguje kultúrno-historický potenciál a osobnosti regiónu.

Dolný Kubín 10. apríla (TASR/Teraz.sk) - Pri príležitosti 110. výročia narodenia významného slovenského básnika, novinára a diplomata Thea Herkeľa Florina sa v utorok dopoludnia v Oravskej knižnici A. Habovštiaka uskutoční spomienkové podujatie. Jeho životný príbeh a básnickú tvorbu predstavia Pavol Parenička a Peter Cabadaj z Matice slovenskej. TASR informovala Zdenka Prílepková z Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne.

Špeciálnym hosťom podujatia bude básnik, prozaik, dramatik a prekladateľ Ľubomír Feldek, ktorý si zaspomína na mnohé osobné stretnutia s Florinom. "Sprievodným programom budú okrem autogramiády Ľubomíra Feldeka aj výstavy Život a dielo T. H. Florina a Tvorba Ľubomíra Feldeka, ako aj kultúrny program," priblížila Prílepková. Ukážku z Florinovej tvorby zarecituje Natália Laššáková, o hudbu sa postará trio Michaely Dibdiakovej zo Základnej umeleckej školy Ivana Ballu v Dolnom Kubíne.

Theo Herkeľ Florin, vlastným menom Teodor, sa narodil 10. apríla 1908 v Dolnom Kubíne. Prvé práce začal tvoriť a publikovať už počas štúdia v rodnom meste, neskôr pôsobil ako publicista a redaktor. V období hospodárskej krízy odišiel do zahraničia, od roku 1945 pôsobil v diplomatických službách v Paríži a Washingtone. Vo svojom rodnom meste sa podieľal na organizovaní kultúrnych podujatí, bol súčasťou Hviezdoslavových Kubínov.

Spomienkové podujatie k 110. výročiu narodenia Thea Herkeľa Florina sa koná v rámci cyklu Rodom a srdcom z Oravy, ktorým Oravské kultúrne stredisko dlhodobo prezentuje a propaguje kultúrno-historický potenciál a osobnosti regiónu. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.