Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Polícia vyšetruje trestné oznámenie Petra Osuského a Ondreja Dostála

Ilustračné foto Foto: TASR - archív

TASR to potvrdil hovorca KR PZ v Žiline Radko Moravčík.

Žilina 17. septembra (TASR) – Na základe júlového podania trestného oznámenia poslanca Národnej rady SR Petra Osuského a predsedu OKS Ondreja Dostála na Mariána M., ktorý má byť jedným z organizátorov neonacistických pochodov v Bratislave, začal 2. septembra vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline trestné stíhanie vo veci zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd a prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov, pričom doteraz neobvinil konkrétnu osobu. TASR to potvrdil hovorca KR PZ v Žiline Radko Moravčík.

V trestnom oznámení upozornili, že podľa medializovaných a verejne overiteľných informácií sa Marián M. vo svojich verejných vyjadreniach pozitívne vyjadruje o Adolfovi Hitlerovi a národnom socializme, podnecuje nenávisť voči Židom a spochybňuje holokaust. "Požiadali sme orgány činné v trestnom konaní, aby prešetrili, či jeho vyjadreniami neprišlo k spáchaniu trestných činov podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov, hanobenia národa, rasy a presvedčenia, podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti, podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. K trestnému oznámeniu sme priložili 13 vyjadrení Mariána M. z jeho profilu na sociálnej sieti a tri články z jeho blogu," informovali TASR Osuský a Dostál.

Národný socializmus (nacizmus) Adolfa Hitlera, ním vedená nacistická politická strana (NSDAP) a nacistický režim v Nemecku v rokoch 1933 – 1945 boli podľa nich nepochybne hnutím, ktoré násilím smerovalo k potlačeniu základných práv a slobôd osôb. "Marián M. viacerými verejnými vyjadreniami vyjadruje sympatie k Hitlerovi a národnému socializmu. Podľa paragrafu 421 ods. 2 písm. a) odňatím slobody na štyri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha tento čin verejne. Keďže išlo o verejné vyjadrenia, je evidentné, že ak ich orgány činné v trestnom konaní posúdia ako trestný čin, došlo k jeho spáchaniu verejne," uviedli Osuský a Dostál.

"Marián M. viacerými vyjadreniami spochybňuje holokaust, počet jeho obetí, zločiny spáchané nacistickým režimom v Nemecku, ako aj Norimberský proces, v ktorom boli súdení pohlavári nacistického Nemecka. Viaceré verejné vyjadrenia Mariána M. sú namierené proti Židom a možno ich podľa nášho názoru kvalifikovať ako také, ktoré hanobia Židov a podnecujú nenávisť voči nim," dodali Osuský a Dostál.