Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Na vrcholoch Tatier hrozí cez deň mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené, miestami hmla. Teplota vzduchu sa pohybovala od -2 do +7 stupňov Celzia.

Demänovská Dolina 5. apríla (TASR) – Zrána trvajúce malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, sa na vrcholoch Vysokých a Západných Tatier v poludňajších hodinách mierne stupňuje. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Výnimkou zo všeobecne dobre spevnenej snehovej pokrývky sú ojedinelé strmé severné svahy s nestabilnými doskami a vankúšmi z nespevneného snehu. "Lavínové nebezpečenstvo má preto výrazne lokálny charakter. Denné oteplenie môže spôsobovať uvoľňovanie menších lavín," upozornil Kyzek.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené, miestami hmla. Teplota vzduchu sa pohybovala od -2 do +7 stupňov Celzia. Fúkal iba mierny premenlivý vietor rýchlosťou do 15 km/h. Počas uplynulých 24 hodín pripadlo do jedného centimetra nového snehu len na najvyšších štítoch Tatier.

Zrána zmrznutá a nosná snehová pokrývka cez deň vlhne a na slnkom osvietených svahoch sa mení na kašovitý firn. Nespevnený sneh pokrýva tienisté svahy v najvyšších polohách Tatier. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza na severných svahoch od nadmorskej výšky 1450 metrov a na južných od 1650 metrov.