Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Na vrcholoch Tatier sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Vysoké Tatry Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a ojedinele slabo snežilo.

Demänovská Dolina 13. februára (TASR) – V najvyšších polohách Tatier sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský, službukonajúci špecialista Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Viaceré strmé lokality majú iba slabo spevnenú snehovú pokrývku. Lavínu môže nechcene uvoľniť už jej malé dodatočné zaťaženie. V popoludňajších hodinách sa zvyšuje pravdepodobnosť výskytu samovoľných snehových úplazov a menších lavín. Nebezpečenstvo predstavujú aj nestabilné útvary z naviateho snehu.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a ojedinele slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -8 do -1 stupňa Celzia. Fúkal mierny vietor, na hrebeňoch v nárazoch rýchlosťou do 35 km/h. Najmä počas pomerne intenzívneho nočného sneženia pripadlo do 25 cm nového snehu.

„Nový sneh je rozmiestnený relatívne rovnomerne, lebo sneženie nesprevádzal silný vietor,“ spresnil Richnavský. Vo vysokohorskom teréne Tatier s prevažne severnou orientáciou sa nachádzajú staršie snehové dosky, vankúše a preveje. V Malej i Veľkej Fatre trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň.