Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Do SNP sa zapojilo 43 obyvateľov Strečna

V Strečne si na prvé boje v SNP v obci a v jej okolí pred 70. rokmi v pamätnej izbe zaspomínal 86-ročný miestny občan Pavol Ďurčo (na snímke). Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jednou z prvých udalostí Povstania pri Strečne bol prepad kolóny nemeckých vozidiel partizánmi medzi železničnými tunelmi.

Strečno 24. augusta (TASR) – Spomienkovými oslavami pri Pamätníku francúzskych partizánov na vrchu Zvonica si v Strečne každoročne pripomínajú výročie Slovenského národného povstania (SNP), ktoré sa začalo v obci na konci augusta 1944.

Strečno malo vtedy podľa 86-ročného Pavla Ďurča asi 1200 obyvateľov. „Do povstania sa zapojilo 43 občanov - vojakov základnej služby, ale aj dobrovoľníkov a mladých chlapcov. Sedemnásti boli zajatí a odvlečení do koncentračných táborov v Nemecku, ôsmi z nich sa nevrátili domov,“ povedal Ďurčo pre TASR.

Jednou z prvých udalostí Povstania pri Strečne bol prepad kolóny nemeckých vozidiel partizánmi medzi železničnými tunelmi. „Nemeckí vojaci povyskakovali, aby mohli ujsť pred istou smrťou. Niektorí skočili aj do Váhu a plávali dolu vodou. Ktorí nevládali, sa aj utopili. Prvý výstrel padol pri Strečne ráno 30. augusta do hradného kopca, lebo z tohto miesta začali strieľať povstalci proti Nemcom. Len čo bolo z toho všetkého, keď tam ešte v tom čase neboli guľomety a delá. No a Nemci ťažkými tankami namierili a aj ich rozprášili. Povstalci ďalej ušli do hôr,“ spomína Ďurčo.

Fotogaléria: Výročie SNP v Strečne


Ľudia odišli do hôr

V Strečne si na prvé boje v SNP v obci a v jej okolí pred 70. rokmi v pamätnej izbe zaspomínal 86-ročný miestny občan Pavol Ďurčo.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Pripomenul, že po začiatku Povstania napádal nemecké vojská lietadlom Michal Ilovský zo Strečna. „Lenže horšie bolo, že pri návrate na letisko Sliač narazil do kopca nad Kremnicou a zahynul,“ doplnil pamätník povstaleckých dní.

Pred príchodom nemeckých vojsk do obce odišli podľa neho mnohí ľudia do hôr smerom popod hrad Strečno na Javorinu. „Tam prečkali dve noci a potom postupne prechádzali do obce Stráňavy. Niektorí išli už priamo do Stráňav, niektorí sa skryli v osade Zlatné. V obci ostali najmä starší ľudia. V prvý deň príchodu nemeckých vojsk zahynuli traja starší obyvatelia Strečna. Išli cez pole do susedných Stráňav a vojaci ich zastrelili,“ doplnil.

„Vojna je len nešťastie pre svet, pre ľudí. Všetko sa zabíja, majetky sa ničia, pustošia. Ale, že sme my Slováci povstali, možno sme sa aj trocha vykúpili, pretože sme ako Slovenský štát spolupracovali s Hitlerom. Toto nám pomohlo trocha sa očistiť,“ uzatvoril Ďurčo.