Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Správa TANAP ukončila tohtoročné monitorovanie hniezd bocianov

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Pre mladé bociany je najcitlivejším a najnebezpečnejším obdobie, keď sa učia lietať, aby koncom augusta zvládli dlhú cestu do afrických zimovísk.

Liptovský Mikuláš 27. augusta (TASR) – Správa Tatranského národného parku (TANAP) ukončila v uplynulých dňoch tohtoročné monitorovanie hniezd bocianov v Liptove dennodenne sledované veľkým množstvom internetových pozorovateľov. Kamerový systém odinštalovala aj z hniezda orla Arnolda.

„Bociany prileteli tohto roku skôr, preto bolo treba v krátkom čase vynaložiť veľké úsilie na inštalovane kamier a prenosového zariadenia. Nechýbali dramatické momenty, ale napokon nebol ani raz potrebný ľudský zásah. Príroda si vyriešila všetko sama a mláďatá úspešne vyleteli,“ zhodnotil riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko.

Zároveň spresnil, že pre mladé bociany je najcitlivejším a najnebezpečnejším obdobie, keď sa učia lietať, aby koncom augusta zvládli dlhú cestu do afrických zimovísk. „Aj v budúcej sezóne spravíme určite všetko preto, aby naši verní diváci mohli opäť zblízka sledovať jedinečné bocianie životné príbehy,“ uistil Majko.

„Pri demontovaní kamery z orlieho hniezda sme zaregistrovali v okolí hlas vyleteného mláďaťa. Po chvíli sa nám podarilo spozorovať dospelého samca a potom aj mláďa, ktoré už lieta bravúrne ako starý orol. Želáme im šťastný let do zimovísk a nech sú na jar všetci späť,“ dodal riaditeľ Správy TANAP.