Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

SNK sprístupnila výstavu o Ľ. Štúrovi v rakúskom Eisenstadte

Slovenská národná knižnica. Foto: FOTO SNK

TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Mažáriová. Doplnila, že verejnosť sa so životom a dielom Štúra môže zoznámiť do 12. mája.

Martin 24. apríla (TASR) – Životu a dielu Ľudovíta Štúra je venovaná výstava Jar slovenského národa, ktorú sprístupnila Slovenská národná knižnica (SNK) v rakúskom Eisenstadte. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Katarína Mažáriová.

Doplnila, že verejnosť sa so životom a dielom Štúra môže zoznámiť do 12. mája a potom výstavu premiestnia do priestorov Slovenského inštitútu vo Viedni. „Účinkovanie Ľ. Štúra a jeho generácie v polovici 19. storočia bolo vyvrcholením národných a kultúrnych úsilí v období slovenského národného obrodenia. A stalo sa medzníkom a základným východiskom ďalšieho literárneho a národno-kultúrneho vývinu na Slovensku,“ zdôraznil na vernisáži jej autor, riaditeľ Odboru správy a výskumu pôvodných prameňov SNK Augustín Maťovčík.

Výstava je výsledkom spolupráce medzi SNK, Slovenským inštitútom vo Viedni a Honorárnym konzulátom pre spolkovú krajinu Burgenland v Eisentadte. „Nadväzujúc na minuloročnú expozíciu Slovenský Sokrates Adam František Kollár, ktorá sa v Rakúsku stretla s pozitívnym ohlasom, SNK pokračuje v medzinárodných projektoch. Ich cieľom je šíriť slovenskú knižnú a literárnu kultúru v stredoeurópskom kultúrnom priestore,“ dodala Mažáriová.