Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

SAD Žilina nasadila na najvyťaženejšie linky 30 nových autobusov

Na snímke deti počas Dňa otvorených dverí SAD Žilina dňa 3. septembra 2017 v Žiline. Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Autobusy spoločnosti ročne prepravia viac ako 24 miliónov cestujúcich a najazdia viac ako 17 miliónov kilometrov.

Žilina 18. októbra (TASR) – Spoločnosť SAD Žilina nasadila na najvyťaženejšie linky v regiónoch Žilina, Martin, Čadca 30 nových autobusov Iveco Crossway, ktoré budú v nepretržitej prevádzke celý týždeň.

Autobusy nahrádzajú podľa hovorkyne SAD Žilina Ivany Strelcovej staršie, technicky aj morálne zastarané typy. "Zabezpečujú vyšší komfort prepravy, a to modernou klimatizáciou s vykurovaním. Klimatizácia je prepojená s riadiacim panelom, ktorý zabezpečuje, že po nastavení teploty si autobus sám zapína a vypína nezávisle kúrenie a ovláda tepelný komfort. Z bezpečnostného hľadiska autobusy poskytujú vyššiu bezpečnosť, či už konštrukciou, ale hlavne priamo - bezpečnostnými pásmi na každom sedadle pre cestujúcich a cúvacími senzormi," uviedla Strelcová.

Doplnila, že nové autobusy sú výnimočné najmä v technickej výbave. "Sú vybavené najmodernejšími motormi EURO 6, vďaka ktorým sa podstatne znížili emisie. Päť autobusov je nízkopodlažných v prevedení Low Entry - časť od predných dverí po stredné dvere je nízkopodlažná a zadná časť je v štandardnej výške. Všetky autobusy sú vybavené širokouhlými informačnými obrazovkami, na ktorých sa jedna časť využíva na dopravné informácie o najbližších zastávkach a čase dojazdu a druhá slúži pre informovanosť cestujúcich o ostatných službách," dodala Strelcová.

Okrem ekologických a bezpečnostných opatrení, sú podľa nej nové autobusy vybavené aj wifi pripojením. "Po zaradení 30 nových autobusov je pre cestujúcich wifi pripojenie k dispozícii už v 120 autobusoch. Bezplatné internetové pripojenie zavádza spoločnosť SAD Žilina so Žilinským samosprávnym krajom postupne od roku 2014," podotkla hovorkyňa spoločnosti.

Hlavnou činnosťou SAD Žilina, a.s., je poskytovanie výkonov v prímestskej a mestskej hromadnej doprave v regiónoch horného Považia, Kysúc a Turca. Autobusy spoločnosti ročne prepravia viac ako 24 miliónov cestujúcich a najazdia viac ako 17 miliónov kilometrov. V prímestskej doprave v roku 2016 prepravili autobusy SAD Žilina 15,6 milióna cestujúcich a najazdili 14,3 milióna kilometrov. V roku 2017 má spoločnosť celkovo 290 vozidiel, uzavrela hovorkyňa SAD Žilina.