Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Ružomberská radnica zvyšuje bezpečnosť rozširovaním kamerového systému

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Mestská polícia už vďaka kamerám odhalila niekoľko vinníkov, ktorým udelila pokuty v zmysle zákona o priestupkoch.

Ružomberok 20. mája (TASR) - Ružomberská mestská samospráva nainštalovala na Hlinkovom námestí za účelom zvýšenia bezpečnosti tri nové kamery s vysokým rozlíšením. Finančné prostriedky získali počas výjazdového rokovania vlády SR v júni 2015.

"Je to predovšetkým snaha o prevenciu. V oddychovom priestore za Farským kostolom svätého Ondreja a na blízkych Tmavých schodoch vedúcich z Hlinkovho námestia na Mostovú ulicu sa ešte donedávna stretávali najmä mladí. Niektorí z nich si však nevedeli vážiť mesto, kde žijú. A tak na vzácnych balustrádach, stožiaroch lámp, ako aj schodisku pribúdali nelegálne graffiti, rôzne hanlivé nápisy. Okrem toho tu mládež, aj mladiství, porušovali platné všeobecne záväzné nariadenie mesta a popíjali alkohol na verejnosti," vysvetlil vedúci oddelenia regionálneho rozvoja na mestskom úrade v Ružomberku Martin Hromada.

Ako ďalej uviedol, dokázať mladým ich protiprávne konanie bolo takmer nemožné. "Vďaka trom kvalitným kamerám, ktoré sme tam nainštalovali uplynulý týždeň sa to zmenilo. Kamery sú 24 hodín denne pripojené a nepretržite monitorované mestskou políciou. Kamerový systém sme pred časom rozšírili aj v oddychovom areáli na Klačne, ako aj v skejtparku," doplnil.

Mestská polícia už vďaka kamerám odhalila niekoľko vinníkov, ktorým udelila pokuty v zmysle zákona o priestupkoch. "Traja mládenci vo veku 15 až 17 rokov si Tmavé schody pomýlili so smetiskom a rozhadzovali tam odpadky. Ďalšiu partiu mladých sme vďaka kamerovému systému odhalili, ako na verejnosti požíva alkoholické nápoje. Fľaše potom rozhadzovali v okolí kostola," vymenoval Roman Jankovič z ružomberskej mestskej polície.

Mesto tiež v najbližšom období plánuje na vlastné náklady odstrániť graffiti z balustrád aj Tmavých schodov. "S odstraňovaním nápisov začneme ešte v tomto roku. Veríme, že vďaka inštalovaným kamerám si už nikto nedovolí konať nelegálne, pretože za to hrozí pokuta, a dokonca aj väzenie," upozornil vedúci oddelenia regionálneho rozvoja.