Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Ružomberok bude v roku 2018 hospodáriť s viac ako 25 miliónmi eur

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Vedenie mesta predpokladá, že v rámci bežných príjmov do rozpočtu pribudne vyše 19 miliónov eur.

Ružomberok 13. decembra (TASR) – Ružomberská radnica v stredu na poslednom tohtoročnom zasadnutí prijala návrh rozpočtu mesta na rok 2018. Metropola dolného Liptova bude hospodáriť s vyrovnanými financiami, príjmy aj výdavky dosiahnu úroveň 25.213.000 eur a pripravujú sa viaceré investičné akcie.

Vedenie mesta predpokladá, že v rámci bežných príjmov do rozpočtu pribudne vyše 19 miliónov eur, ktoré spolu s vlastnými príjmami rozpočtových organizácií, teda škôl s právnou subjektivitou, predstavujú celkovo viac ako 20 miliónov eur. Kapitálové príjmy mesta sú rozpočtované vo výške 3,2 milióna eur.

S príjmami z finančných operácií sa pre rok 2018 uvažuje vo výške takmer 2 milióny eur, z čoho je prevod z fondu rozvoja mesta plánovaný vo výške 1,9 milióna eur plus sú zarátané aj nevyčerpané finančné prostriedky od spoločnosti Mondi SCP na investičné akcie v hodnote 55.000 eur. Ide o čiastočné krytie investičných nákladov z roku 2017, o ktorých sa vie, že nebudú tento rok ukončené a fakturované. Ďalej ide o čiastočné krytie niektorých nákladov investičného plánu na budúci rok v celkovej výške 1,7 milióna eur. Zároveň je z fondu rozvoja pokrytá aj spoluúčasť mesta na grantoch „Kompostáreň“ a „Zníženie energetickej náročnosti ZŠ Hrabovská“.

Najväčšou investičnou akciou mesta, ktorá bude s určitosťou realizovaná budúci rok, je práve „Kompostáreň“, na ktorú je podľa ružomberského primátora Igora Čombora momentálne príhodný čas, pretože štát na ňu poskytuje dotáciu vo výške dva milióny eur. „Aj keď je to naša najväčšia investícia, mesto do projektu prispieva len 400.000 eur, štát má na tomto projekte oveľa väčší dotačný podiel,“ ozrejmil primátor pre TASR a doplnil, že výsledkom bude vyriešenie tohto problému pre mesto aj v budúcnosti. Čombor tvrdí, že je škoda nechať tieto peniaze od štátu odísť, keď sa môžu použiť na takúto dôležitú činnosť.

Zastupiteľstvo na zasadnutí schválilo aj viacero investičných plánov zameraných na rekonštrukčné práce na základných školách, cyklochodník Hrabovská dolina či na opravu požiarnej zbrojnice a pošty.

Čombor tvrdí, že spustenie investičných akcií, ktoré má mesto v pláne, je veľmi dôležité z hľadiska budúcnosti. „Keď sa tieto projekty rozpracujú a aspoň nejaká časť z nich sa naplní, bude to veľmi dobrá pozícia pre nového primátora, vedenie mesta a poslanecký zbor. Už nebudú musieť strácať čas s iniciálnou fázou,“ myslí si. Primátor tvrdí, že práve táto časť vždy všetko zahatí, pretože keď nie je pripravená iniciálna fáza, stále sa prešľapuje na mieste a nič sa nezrealizuje.

Ružomberský primátor zároveň povedal, že nemá pocit, že by si mesto toho na plecia zobralo na budúci rok až priveľa. „Nie všetky investície, ktoré sa schválili, sú realizovateľné v roku 2018 a nie všetky teda vyvolajú požiadavky na rozpočet mesta, pretože ich príprava bude tak náročná, že finančné krytie na ne nebude budúci rok ešte potrebné,“ uzavrel.