Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

RIMAVSKÁ SOBOTA: Pacient s prasacou chrípkou dnes zomrel

O jeho úmrtí TASR informoval hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Rimavská Sobota 24. februára (TASR) – Pacient s vírusom chrípky typu A (H1N1), ktorý bol hospitalizovaný v nemocnici Svet Zdravia v Rimavskej Sobote, dnes o 14.28 zomrel. O jeho úmrtí TASR informoval hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

„Pacient umrel na multiorgánové zlyhanie v dôsledku preukázaného ťažkého obojstranného zápalu pľúc spôsobeného vírusom chrípky typu H1N1,“ uviedol hovorca. Podľa jeho pôvodných informácií išlo o pacienta vo veku 52 rokov, ako však dnes spresnil, pacientov vek bol v skutočnosti 56 rokov.

Druhý pacient (ročník 1942) s podozrením na rovnaký vírus je stále hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v rimavskosobotskej nemocnici. „Jeho stav je zatiaľ stabilizovaný. Výsledky laboratórnych testov očakávame do piatka tohto týždňa,“ informoval Kráľ.

Podľa slov Jany Skalovej, hlavnej epidemiologičky siete Svet zdravia, nemocnica prijala všetky protiepidemické opatrenia vrátane zákazu návštev v celej nemocnici, obmedzenia prijímania nových pacientov na OAIM a dodržiavania prísnu bariérovej ošetrovateľskej techniky v rámci hygienicko-epidemiologického režimu.

„Treba podotknúť, že ide o vírus, ktorý sa už bežne vyskytuje v populácii, nie je to nový kmeň vírusu. U nás je známy od roku 2009,“ povedala epidemiologička. Ako dodala, vírus môže vyvolať ťažký stav až úmrtie u pacientov polymorbidných s oslabeným imunitným systémom. „Očkovacia látka proti chrípke však obsahuje tento vírus, čiže očkovanie je stále najjednoduchšou a najúčinnejšou prevenciou tohto ochorenia,“ uzavrela Skalová.