Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Žilinský kraj

Projekt Z náručia poznania je prínosom pre deti aj seniorov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remias

Do projektu sa zapojilo viacero dolnokubínskych materských škôl. Tvorivé dielne viedli členky Klubu výšivky a ručných prác, ktorý pracuje pri Oravskom kultúrnom stredisku už trinásty rok.

Dolný Kubín 2. novembra (TASR) – Tanec, spev, recitácia, ale aj spomienky na detské časy boli súčasťou projektu Z náručia poznania, ktorý sa realizoval v Oravskom kultúrnom stredisku (OKS) v Dolnom Kubíne. OKS otvorilo počas uplynulých mesiacov svoje priestory pre už druhý ročník z cyklu tvorivých dielní pre deti a seniorov realizovaných s podporou Ministerstva kultúry SR. TASR o tom informoval riaditeľ strediska Miroslav Žabenský.

Jednotlivé aktivity boli podľa neho založené na princípoch medzigeneračnej solidarity, prenose nakumulovaných zručností, životného poznania a skúseností. Do projektu sa zapojilo viacero dolnokubínskych materských škôl. Tvorivé dielne viedli členky Klubu výšivky a ručných prác, ktorý pracuje pri OKS už trinásty rok. "Na prvých stretnutiach seniorky pospomínali na svoje detské časy. Priniesli nástroje, s ktorými dnes deti už nemajú možnosť sa stretnúť v domácnostiach," priblížila odborná pracovníčka oddelenia edičnej činnosti Magdaléna Štajerová. Deti im za to zaspievali, zarecitovali a zatancovali.

"Aj ďalšie stretnutia boli kreatívne a inšpiratívne. Chytiť ihlu, navliecť nitku, prišiť gombík či vyšívať na látku bolo pre mnohých predškolákov niečo nové," ozrejmila Štajerová. Následne si deti vyskúšali uháčkovať malý náramok a vytvoriť brmbolec. Jedna z lektoriek Anna Sivčáková im predviedla dekupáž – servítkovú techniku, ktorou si môžu vyzdobiť pohár alebo vytvoriť obrázok na stenu.

Podľa slov Štajerovej tvorivé stretnutia budú pokračovať aj v  novembri, a to tvorivou dielňou zameranou na zdobenie medovníkov. Projekt ukončí výstava prác detí a senioriek, ktorá bude od 7. do 21. novembra v priestoroch OKS.