Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Žilinský kraj

Predčasné Vianoce prežili aj dolnokubínski ľudia bez domova

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Kapustnicu varili pracovníci mestského úradu spolu s vedúcou oddelenia pre rodinu a krízovú intervenciu Katarínou Trubanovou.

Dolný Kubín 21. decembra (TASR) – Teplo vianočnej kapustnice a pravú sviatočnú atmosféru pocítila v piatok v Zariadení dočasného bývania v Dolnom Kubíne približne dvadsiatka ľudí bez domova. Charitatívnu akciu a malý darček pre nich pripravila tamojšia mestská samospráva.

Kapustnicu varili pracovníci mestského úradu spolu s vedúcou oddelenia pre rodinu a krízovú intervenciu Katarínou Trubanovou. Pri príprave pomáhali aj súčasní klienti nocľahárne. „V súvislosti s blížiacimi sa vianočnými sviatkami, ktoré sú obdobím pokoja, lásky a štedrosti, sme sa rozhodli, že aspoň na chvíľku prinesieme čaro Vianoc aj ľuďom bez domova, ktorí sú v našom meste. Chceme, aby aspoň na chvíľu zabudli na starosti a pocítili spolupatričnosť,“ uviedla.

Pracovníci úradu strávili v zariadení čas spoločne s klientmi. Neskôr si urobili predčasnú štedrú večeru. „V rámci terénnej a krízovej intervencie momentálne evidujeme približne 15 až 20 ľudí, ktorí využívajú služby nocľahárne, prípadne, o ktorých vieme, že sa zdržiavajú a prenocúvajú na verejných priestranstvách v meste,“ priblížila Trubanová.

Samospráva pravidelne monitoruje ľudí bez prístrešia v meste prostredníctvom terénnej sociálnej služby a krízovej intervencie. Pravidelná detekcia ich pohybu pomáha získať prehľad o migrácii, ako aj ich zdravotnom stave. Priamo v teréne im pracovníci odboru sociálnych vecí poskytujú základné poradenstvo.

„Týmto ľuďom ponúkame v prípade ich záujmu možnosť riešenia ich nepriaznivej sociálnej situácie poskytnutím prístrešia v Nocľahárni Stop-Šanca, kde sú okrem ubytovania vytvorené podmienky na stravovanie a vykonanie nevyhnutnej základnej osobnej hygieny,“ doplnila.