Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Majster sveta Sagan v rodnej Žiline: Je to tu bláznovstvo

Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan a jeho fanúšikovia pózujú na Mariánskom námestí v Žiline. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Titul majstra sveta má podľa Sagana väčšiu váhu, ako víťazstvo na olympijských hrách.

Žilina 30. septembra (TASR) – Žilina bola v stredu popoludní na nohách. Do rodného mesta sa totiž tri dni po zisku titulu majstra sveta v cestnej cyklistike vrátil šampión z amerického Richmondu - cyklista Peter Sagan. Veľkolepej oslave na Mariánskom námestí predchádzala tlačová konferenciu za nebývalého záujmu médií.



Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan rozdáva podpisy fanúšikom na Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan s malými fanúšikmi na Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


"Je to tu bláznovstvo na Slovensku, vyvolal som tu riadny ošiaľ. Je to neopísateľný pocit, veľa ľudí ma zastavuje, blahoželá mi. Za chvíľu sa však budem musieť vrátiť do starých koľají, čakajú ma ďalšie preteky. Ten pocit mi však zostane ešte celý rok, pokiaľ budem obliekať dúhový dres," povedal svetový šampión.

Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan spolu s fanúšikmi na Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


K titulu majstra sveta podľa jeho slov prispeli nielen ďalší dvaja slovenskí pretekári na šampionáte brat Juraj a Michael Kolář, ale aj veľmi dobrá partia počas týždňa v USA pred MS. "Udržiavalo ma to v takom dobrom psychickom leveli. Nemal som stresy, nemusel som sa zamýšľať nad zbytočnými vecami. Dobrá partia je dôležitá na to, aby sa človek udržal v psychickej pohode. Napasovať formu na ten jeden deň je strašne ťažké. Mne to vyšlo, cítili som sa dobre aj v deň konania pretekov a vydržalo mi to až do záveru."

Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan víta fanúšikov na Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan s dresom mesta Žilina na Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Ako uviedol, doma si príliš oddýchnuť nestihne, popularite musí aj niečo obetovať. Takmer všetok čas strávený na Slovensku venuje spoločenským podujatiam súvisiacim so ziskom zlata. "Nejako zvlášť mi to nevadí, už som sa s tým zmieril. Som rád, že to tak dopadlo a moje momentálne povinnosti by som nevymenil za titul majstra sveta. Tešil som sa na rodinu, domov je len jeden. Vraciam sa sem rád," zdôraznil. Napriek oslavám absolvoval aj v stredu tréning, keďže ho spolu s bratom Jurajom čakajú preteky v Abú Zabí (8.-11. októbra).

Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke fanúšikovia prišli privítať majstra sveta v cestnej cyklistike Petra Sagana rna Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan (vpravo) na Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Titul majstra sveta má podľa Sagana väčšiu váhu, ako víťazstvo na olympijských hrách. "V atletike je olympiáda najviac, myslím si, že v cyklistike nie. V cyklistike je nejaký štýl pretekania, na olympiáde je menší výber ľudí a preteky sa tam veľmi ťažko kontrolujú. Môže tam prísť k množstvu únikov, ktoré nikto nečaká."

Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan (vľavo) vypúšťa holuby na Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan pózuje s tortou na Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Sagan priznal, že mu je ľúto, že pre svoje pretekárske povinnosti trávi málo času s rodinou. Titul, ktorému obetoval veľmi veľa, by tak venoval bratovi Jurajovi, Michaelovi Kolářovi, rodine a aj celému Slovensku.

Organizačný tím Petra Sagana pripravil stretnutie pod názvom "Vitaj Peťo". Na snímke fanúšikovia prišli privítať majstra sveta v cestnej cyklistike Petra Sagana rna Mariánskom námestí v Žiline.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Čerstvého majstra sveta privítal v stredu na pôde radnice aj primátor Žiliny Igor Choma. Počas stretnutia ocenil veľký úspech žilinského rodáka a okrem ďakovného listu mu venoval i cyklistický dres s logom mesta.