Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Žilinský kraj

Partnerské mestá Žiliny predstavil Deň európskej kultúry

Žilina, centrum. Foto: Pozicovnabicyklov.sk

Zástupkyňa starostu mestskej časti Praha 15 Jitka Kolářová doplnila, že Deň kultúry v Žiline je nielen o stretnutí partnerských miest, ale aj o ľuďoch a kultúre.

Žilina 5. augusta (TASR) - Kultúru a umenie partnerských miest Žiliny v Českej republike, Poľsku, Srbsku a Belgicku predstavil dnes na Mariánskom námestí v Žiline Deň európskej kultúry, ktorého súčasťou bola ochutnávka tradičných jedál partnerských krajín.

Podľa primátora Žiliny Igora Chomu sa úroveň podujatia každý rok zvyšuje. "Svedčí o tom aj stále väčšia účasť partnerských miest, ktorých máme dohromady trinásť a dnes ich tu máme sedem. Záujem tu je, spolupráca s partnerskými mestami funguje veľmi dobre a partneri majú záujem prísť do Žiliny. Stretávame sa, aby sme odkomunikovali spoluprácu. Aby sa spoznali aj naše partnerské mestá navzájom, pretože aj tam môžu potom vzniknúť kontakty a partnerstvá," povedal Choma.

Zástupkyňa starostu mestskej časti Praha 15 Jitka Kolářová doplnila, že Deň kultúry v Žiline je nielen o stretnutí partnerských miest, ale aj o ľuďoch a kultúre. "So Žilinou, respektíve Slovenskom máme k sebe veľmi blízko. Som šťastná, že priateľstvo, ktoré sa začalo dávno pred rokmi, je udržiavané do týchto čias. A nielen tí, ktorí si pamätajú, keď sme ešte boli Československo, ale i mladí, ktorí s nami pricestovali, tancujú, spievajú. Myslím si, že je to perfektné a je to krásna spolupráca," podotkla Kolářová.

Deň európskej kultúry ponúkol návštevníkom vystúpenia súborov z partnerských miest - Dychového orchestra Junior, Tanečného krúžku Aktivní senioři, TK Calipso Praha, Akuma, Kikindski tamburaški orkestar, Damian Luber Quartet, Noemiracles a Jazz Kvintet Plzeň.